Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 07. 11. 2017 17:12

teress
Zelenáč
Příspěvky: 16
Reputace:   -1 
 

Rozhodovací strom

Ahoj, moc moc prosím o pomoc s tímto příjladem:

Vedení firmy zabývajíicí se výrobou elektrických přímotopů stojí před rozhodnutím, zda dát do prodeje nový revoluční výrobek nebo zda pokračovat v jeho testování. Okamžité spuštění prodeje zajistí velký zájem o produkt, protože konkurence nemá k dispozici nic podobného a v tomto ideálním případě vyděláme prodejem 16 miliónů korun. Nicméně s 30% pravděpodobností riskujeme, že výrobek bude velmi poruchový a náš zisk se sníží na polovinu. Dalších šest měsíců testování výrobku sníží riziko problémů s výrobkem na 10 % (opět se v případě, že problémy nastanou, náš zisk sníží na polovinu), ale je tu 20% pravděpodobnost, že obdobný výrobek bude za tu dobu dán do prodeje některou z konkurenčních firem (i v tomto případě je zde 10% riziko problémů s výrobkem). Pokud vstoupí na trh konkurence, naše zisky z prodeje poklesnou na 75 %. ÚKOL: K výběru vhodné varianty rozhodnutí použijte rozhodovací strom.

Děkuju moc předem! Budu vděčná za pomoc, nevím si s tím vůbec rady..

Offline

 

#2 07. 11. 2017 23:03

Darko
Příspěvky: 50
Pozice: Student
Reputace:   
 

Re: Rozhodovací strom

Nějak nevím, co se v tom stromu má diskutovat když je vše dané pravděpodobností. Jinak jestli jsem počítal správně z hlediska pravděpodobnosti je lepší počkat, takže strom by měl 1 prvek :-D

Offline

 

#3 09. 11. 2017 12:34

teress
Zelenáč
Příspěvky: 16
Reputace:   -1 
 

Re: Rozhodovací strom

↑ Darko:

Jedná se o konkrétní metodu v předmětu manažerské rozhodování, kdyby tam měl ten strom pouze jendu větev, nedávala bych to sem :-)

Je to strom o více větvích a uzlech (některá uzly situační, některé rozhodovací).
Nehledě na pravděpodobnosti, musí se tam zanést všechny možnosti a pak právě nějak asi i pracovat s pravděpodbnostmi.

Nemá se zohledňovat pouze pravděpoobnost, ale také ZISK.

Offline

 

#4 12. 11. 2017 14:08

jelena
Jelena
Místo: Opava
Příspěvky: 30020
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 
 

Re: Rozhodovací strom

Zdravím,

↑ teress: Ty jsi v podstatě správně popsala metodu a co se má zohledňovat. Pokud k tématu máš příslušný studijní materiál, tak by měl být jasný i praktický postup.

Především rozebereš jednotlivá rozhodování vlastníka problému (zde "vedení firmy") a zapíšeš věty pro rozhodovací uzly (např. 1. veta "uvést výrobek na trh okamžitě NEBO počkat s uvedením výrobku ještě 6 měsíců"). To dává větvení z rozhodovacího uzlu. Obdobným způsobem rozepíšeš vlivy a reakce, přicházející zvenku - tedy pro situační uzly (např. "Při okamžitém uvedení na trh bude velký zájem o produkt a v ideálním případě zisk bude 16 milionů NEBO při okamžitém uvedení na trh bude velký zájem o produkt, z důvodu poruchovosti však zisk bude pouze poloviční (to je ... milionu)". To dává situační větvení k rozhodnutí "uvádět výrobek na trh okamžitě". A tak pokračuješ, až vyčerpáš celý text zadání.

Pokud je uvedena pravděpodobnost, se kterou určité větvení nastává, tak ho doplníš a vypočteš odhad zisku pro každou větev s ohledem na pravděpodobnost volby. Což by také mělo být předvedeno ve studijním materiálu. Je tomu tak a je dotaz ještě aktuální? Děkuji.

↑ Darko: nejspíš se tak určila ta jediná větev rozhodovacího stromu, která povede k nejlepšímu výsledku za podmínek zadaní, je tak? Také děkuji.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson