Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Mam príklad
dostal som sa až k
teda cos2x môže byť buď 1 alebo 0 (po dosadení) takže u x1 keby som mal cos2x = 0 tak ako mam vypočítať x? keby to bolo napr. 2cosx = 2 tak to proste predelim a vypočitam si uhol, ale ako postupovať v tomto prípade?

Dobre, začal si riešením prípadu
. Použil si substitúciu, ale ďalej si sa už domotal...
Máš výraz
. Zapíš riešenie, čomu sa má rovnať
, aby to platilo (z predošlého tvojho príkladu už vieš, ako na to :) ) Potom nahrať
naspäť argumentom
a uprav množinu riešení tak, aby bola platná pre
.
Analogický postup je aj pre pre prípad
.
Keď budeš mať vyriešené oba prípady, tak potom zapíš celkové riešenie pre pôvodnú rovnicu.
↑ matejmik:
1. Súčasťou riešenia pre y je aj perióda.
2. Nula sa opakuje častejšie ako po 360°, pozri si graf.

Mám taký pocit, že toto bude ešte zaujímavé...
Poďme teda krok po kroku:
1. napíš mi riešenie rovnice
, teda čomu sa musí rovnať
. Len to a nič iné - je to odpoveď na jeden riadok.
EDIT:
↑ misaH:
Ja som sa tomu chcel síce vyhnúť, ale keď už si to postla...
Y sa musi rovnať 90 stupňom v periode po 180 stupnov↑ Ferdish:
↑ Ferdish:
:-)
Vieš čo - učím matiku. Niekedy sa žiak zasekne a dokola hovorí to isté. (Ako tento zadávateľ - jemu to pripadá správne.) Vtedy je lepšie priamo usmerniť, myslím si.

↑ misaH:
Asi mi chýba ten učiteľský skill to vycítiť :D
BTW matejmik, dovoľ mi položiť ti dve otázky. Akú SŠ študuješ a v ktorom si ročníku?
Môžeš odpovedať priamo tu, alebo mne do súkromných správ.
misaH už som si myslel že ideš napisať: "učila som všeliake individua ale s takýmto som sa ešte nestretla :D" v utorok píšeme školskú a ja som v triede skôr podpriemerný žiak... raz som sa ocitol v podobnej situácii pred necelym rokom (v 1. ročniku) a bola školská z kvadratických veci a víkend pred školskou som celý víkend od rana do večera len počítal kvadratické veci a potom mi skoro nikto neveril že som tu jednotku dal bez podvodu :D mal som pokial viem najviac bodov z triedy. Teraz takýto úspech by som chcel dosiahnuť zas

↑ matejmik:
Takýto prístup si môže dovoliť len niekto, kto má na matiku naozaj talent a bunky, ktorému sa netreba denne drviť nové definície, poučky a prerátať množstvo príkladov, aby pochopil dané učivo.
Avšak z dlhodobého hľadiska táto stratégia aj takto nadpriemerne talentovaného jedinca privedie do záhuby...
↑ matejmik:
Ahoj.
Ale ten kosínus = 1 má periódu 360°, nie 180. Pozri si graf.
↑ matejmik:
Veď si niekde nájdi ten graf a pozri si tie periódy.
Kosínus = 0 sa opakuje po 180°.
Kosínus = 1 sa opakuje po 360°.
Kosínus =1 je pre uhol = 0° + k*360°.