Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 11. 11. 2017 21:23

VojtaSkaroupka
Reputace:   

Otáčející se cívka v magnetickém poli

Ahoj, řeším tento příklad:

Plochá cívka má 120 závitů, plochu 1 dm2 a nachází se v homogenním magnetickém poli o indukci 50 mT. Cívka se rovnoměrně otáčí kolem osy kolmé ke směru indukčních čar s frekvencí 50 Hz. Z hodiny víme, že se na ní indukuje střídavé sinusové napětí. Jaká je jeho amplituda?

Podle vzorečku $U=-\frac{d\Phi }{dt}$ jsem $\Phi_{(t)}=BNS\cdot cos(2\Pi ft)$ zderivoval na $\Phi_{(t)}=-BNS\cdot sin(2\Pi ft)\cdot 2\Pi f$, za čas dosadil 1/4 periody (1/200 s), kdy bude cívka otočená o 90° vůči původnímu stavu a vyšlo mi 0.5167 V, ale správně to má být 18,8 V.

Kde dělám chybu? Předem děkuji za pomoc

• (téma jako vyřešené označil(a) VojtaSkaroupka)

#2 11. 11. 2017 22:34

Ferdish
Zablokovaný
Škola: PF UPJŠ (2013), ÚEF SAV (2017)
Pozice: vedecký pracovník
Reputace:   81 

Re: Otáčející se cívka v magnetickém poli

Na začiatok, tak časová derivácia sa buď označuje bodkou nad derivovanou veličinou, alebo zlomkom $d/dt$. Správne teda $\dot{\Phi} =\frac{\mathrm{d} \Phi }{\mathrm{d}t }=-BNS\cdot \sin (2\pi ft)\cdot 2\pi f$

Pri amplitúde nemusíš dosadzovať za čas do sínusu - amplitúda je všetko vo výraze práve okrem toho sínusu, jej hodnota od času nezáleží, takže ten sínus môžeš bez okolkov pri výpočte položiť rovný jednej.

Mne to vychádza podľa výsledku - zrejme len zle dosadzuješ kvôli nesprávne premeneným jednotkám.

#3 11. 11. 2017 22:52

VojtaSkaroupka
Reputace:   

Re: Otáčející se cívka v magnetickém poli

Děkuji

Zápatí