Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 19. 11. 2017 13:42 — Editoval Akraell (19. 11. 2017 13:45)

Akraell
Reputace:   

Jádro matice

Zdravím,
L([a; b]) = [a - b; 3a + 2b]
KerL [a - b; 3a + 2b] = [0; 0]

Jednoduše vektory transponujem a řešíme matici
1 -1 | 0
3  2 | 0

Vyjde pětinásobek jednotkové matici, jejíž řádky jsou rovny nule a je vyřízeno.

Problém:
Když místo jednoho řádku [a - b; 3a + b], ze které se dá vytvořit matice, budu mít rovnou matici. Tak nevím, co s ní mám dělat.

Mám matici
a - c + d     b - d
a + b - c     3a + b - 2c + d

a napadá mě rozdělit matici na dvě transponované řádky a postupovat jako v prvním případě.:

a            - c + d | 0
        b        -  d | 0
a    +b    -c       | 0
3a + b - 2c + d | 0

Samozřejmě by tam měla být čísla, ale ponechal jsem písmena, aby to bylo lépe vidět.
Nemám totiž jistotu, zda je tato metoda správným nápadem.

#2 19. 11. 2017 16:35

vanok
Reputace:   742 

Re: Jádro matice

Ahoj ↑ Akraell:,
V prvom cviceni normalne najdes ze ker L je nulovy podpriestor . Ale si to jasne nevyjadril i ked si pouzil jednu dobru metodu na jeho hladanie.  ( co si nmohol najst aj tak, ze konstatujes ze L je bijektivna lebo jej det je nenulovy).[poznamka: tu $L:\Bbb R ^2\to \Bbb R^2$ ]

V druhom cviceni (dost nepresne vyjadrenom). Ale da sa uhadnut, ze ide o lin. zobrazenie z priestoru $\Bbb R^4$ do jeho sameho.
Aby si dostal jeho maticu, tak najdi obraz vektorov standardnej bazy priestoru $\Bbb R^4$ A vyries analogicky ako v prvom cviceni.

Srdecne Vanok
The respect, the politeness are essential qualities...and also the willingness.
Do not judge the other one.
Ak odpovedam na nejaku otazku. MOJ PRINCIP NIE JE DAT ODPOVED ALE UKAZAT AKO SA K ODPOVEDI DOSTAT

Zápatí