Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 19. 12. 2017 13:33 — Editoval mirekjiranek (19. 12. 2017 13:39)

mirekjiranek
Pozice: student
Reputace:   

Moivrova věta - dopočítání příkladu

Ahoj, měl bych tady další krátkej jednoduchej příklad. Výsledek znám, v podstatě jsem se k němu dostal, ale nějak mi tam nesedí znaménka a na chybu nejsem schopný přijít..
zadání vypadá takto $z^{3}=-1$ odtud jsem si vypočítal abs. hodnotu čísla z -> $|z|=\sqrt{1}$
No a protože se jedná o třetí mocninu, dosadil jsem do k=0 až k=2 ->

$k=0 : z1 = \sqrt[6]{1}(\cos \frac{\pi }{3}+i\sin \frac{\pi }{3}) = \frac{\sqrt{3}}{2}+\frac{i}{2}$

$k=1 : z2 = \sqrt[6]{1}(\cos \frac{\pi+2\pi  }{3}+i\sin \frac{\pi +2\pi}{3}) = -i$

$k=2 : z3 = \sqrt[6]{1}(\cos \frac{\pi+4\pi }{3}+i\sin \frac{\pi+4\pi }{3}) = -\frac{\sqrt{3}}{2}+\frac{i}{2}$

takže takhle my vyšly výsledky. někde budu mít ale nejspíš nějakou chybku, protože výsledek mám ve skriptech zapsaný takto

$\frac{1}{2}\mp \frac{\sqrt{3}}{2}i,-1$

kdybych můj výsledek výnásobil $i^{3}$ , tak bych se ke sprvnýmu výsledku dostal, ovšem proč bych to dělal, to nevím :D pokud někdo najdete chybu, budu moc rád, děkuji všem

edit: dneska jsem na výsledek už bez problému došel. počítal jsem to včera večer a už jsem byl KO, omlouvám se

• (téma jako vyřešené označil(a) mirekjiranek)

Zápatí