Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Ahoj. Potřeboval bych poradit s inverzní funkcí.
Mám příklad:
Úkolem je určit zda k této funkci existuje funkce inverzní
a pokud ano, mám určit předpis této inverzní funkce.
Nepotřebuji ani tak poradit se samotným vyjádřením předpisu inverzní funkce (vím, že se vyjádří tak, že z původního předpisu vyjádřím x).
Problém u mě nastává hned na začátku při určování, zda existuje inverzní fce, pomocí určení prostoty.
Nějak mi vůbec není jasné, jak poznám, zda je nějaká funkce prostá. V knize, kde je daný příklad zadaný to vysvětleno není, autor zde napsal jenom, že je zadaná funkce prostá na D(f) a nijak víc se s tím nezabýval. Na internetu jsem také nenašel nějaké uspokojivé vysvětlení.
Tuším, že se prostá funkce určuje pomocí intervalů, kde funkce roste a klesá, ale to je asi tak všechno, co vím.
Snad se najde někdo, kdo by mě navedl.
Díky za případné rady a připomínky.
↑ biggiesmalls:
To, co píše ↑ Ferdish:, ale není důkaz (např. už jenom proto, že graf nikdy nenakreslíš celý). To ti pomůže udělat si představu, jestli by to mohla být prostá fce.
Pokud chceš důkaz, vyjdeš z definice ↑ unicorn44:.
Budeš předpokládat, že
a současně 
Úpravou výrazu 
dostaneš
, což je spor s předpoklady a tudíž předpokládaná situace nemůže nastat. A to už je důkaz.
↑ biggiesmalls:
Ahoj
Co mozes povedat o g(x)=(2x+1)/(x-1) ?
O
, o
? ( kedy to ma zmysel?)