Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
aby si mohla vypocitat n-ty clen aritmetickej postupnosti potrebujes poznat diferenciu tej postupnosti (rozdiel dvoch susednych clenov psotupnosti)
--> 
Staci?
predpokladam ze treba spocitat hodnotu toho s ... dam ti navod ten vikricnik znamena faktorial faktorial je operacia ktora robi naslodovne napriklad 5! = 5*4*3*2*1 , 4! = 4*3*2*1 jediny definovany faktorial je 0!=1 a celkom vyhodne by bolo kratit tie zlomky napriklad mas zlomok
mozes to upravit nasledovne :
a teraz sa ti vykrati v citateli a menovateli 7! podobne by som to riesil aj v tvojom pripade ....
↑ Honza Matika:
Nesouhlasím, ve výrazu totiž nejsou jen pluska, ale i mínuska. Myslím, že to vyjde 0.
↑ petrkovar: ↑ Cheop:
Aha, omlouvám se, příliš jsem se nad tím nezamyslel, můj příspěvek prosím ignorujte.
↑ Cheop:
Pochopila jsem ze si pouzil vzorec na vypocet souctu aritmeticke posloupnosti. Ale nechapu podle ceho si tam dosazoval?

odkud si zjistil ze n=1003 pak a_1=2006, 2005 a jeste odkud si vzal 2 a 1 v zavorce??
Sorry za tolik otazek, ale chci to fakt pochopit.