Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
zdravím,
mám menší zádrhel u příkladu:
Dokažte, že pro libovolné tři binární relace R,S,T platí: (T o S) o R = T o (S o R).
Pořádně nevím jak se má řešit příklad tohoto typu.
Předem děkuji.
Nazdar, tady jsem dokazoval podobné tvrzení, zde bude postup analogický - budeme chtít pro libovolně zvolené x, y dokázat, že . Půjde o to, že si čtyřikrát po sobě uvědomíme, jak je definováno skládání relací.
Řešil jsem stejný příklad. A už asi hodinu nemůžu přijít, jak na něj. Počítání skládání relací s konkrétními čísly rozumím, ale nevím, jak vytvořit důkaz. Respektive nevím, postup, jak ho vytvořit. Můžeš mi prosím pomoct s tímto algoritmem? Prosím o rychlou odpověď. Děkuji.
V zásadě de skutečně jenom o rozepsání definic.
Teďka akorát rozepsat v posledním řádku, a zase od definic se dopracovat zpátky ke kolečkům tentokrát ale tak, abychom z toho měli T o (S o R).
Těžko se tady napovídá, aniž bych vyřešil celý příklad. Stačí to takhle?
↑ mlickko:
No zase podle definice, kterou jsem napsal na prvním řádku. Vznikne z toho tohle:
Teď se to akorát upraví na ekvivalentní formuli (hejbnu kvantifikátory a přezávorkuju) a pak jdeme zase od téhle formule pomocí definic k skládání relací.
↑ mlickko:
Ano, přesně tak.
↑ andres1:
To, cos napsal, je naprosto správně. Jak si tu "prostřední" proměnnou pojmenuješ, to je jedno. Jenom si dej pozor, abys nepoužil stejné písmenko ve dvou různých významech. Proto jsem tam jednou použil z a podruhé w -- jsou to dvě různé proměnné a nemůžu je označit stejně.
↑ andres1:
Ano, to je správně.
↑ petrkovar:
To je dost dobře možné. Myslím ale, že ta definice, kterou jsem použil já, je častější.
Často se definuje -- aspoň v těch zdrojích, které znám -- skládání relací R o S jako "nejdřív R, pak S". Naproti tomu ale skládání funkcí je naopak: f o g je "nejdřív g, potom f" -- pak totiž platí celkem hezká formulka (f o g)(x) = f(g(x)). Dokážu si představit, že jste si definovali skládání v tomhle "obráceném" pořadí, abyste pak měli stejné pořadí u skládání relací jako u skládání funkcí.
Jak říkám, myslím, že R o S ve významu "nejdřív R, pak S" je častější. Samozřejmě je ale vhodné, aby si každý tazatel pečlivě ověřil své vlastní poznámky, jestli je tohle to správné pořadí, které se na jeho škole očekává.
To je půlka řešení. Celé by to mohlo vypadat třeba takhle:
A tedy pro všechna (x, y), z čehož plyne, že (T o S) o R = T o (S o R).
Stránky: 1