Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Tětivový čtyřúhelník ABCD má navzájem kolmé úhlopříčky a je vepsán do kružnice se středem S. Dokažte, že lomená čára ASC jej dělí na dvě části se stejným obsahem.
Nakreslil sem si to, ale nejak nemuzu dojit na neco pouzitelneho. Nejaky hint? Dik.
↑ Fhact0r:
Zdravím,
uvažovala jsem středové a obvodové úhly nad úsečkami AB, CD a pokus se dopracovat ke vzorci (zde mám v obecném zápisu, není to pro konkrétní označení v zadaném trojúhelníku) tak, abych dokázala, že protější trojúhelníky ASB a DSC (podobně 2. dvojice trojůhelníků) mají stejný obsah, ale celé se mi to ještě nepodařilo.
Snad někdo z místních geometrů.
OT: je možné přidat komentár k úloze o troúhelníkovém biliardu? děkuji.
↑ Fhact0r:
děkuji, označila jsem průsečík úhlopříček X a úhel ADX je (alfa je ASB). Úhel DAX je (beta je DSC).
v trojúhleníku AXD a někdy tady jsem se ztratila.
Jak teď vidím na obrázku, tak bych už snad dovyjádřovala. Stačí tak?
Goniometrie je pěkná, lze to ale řešit i synteticky: průsečík BS s kružnicí nazveme D', obsah ABCS je shodný s obsahem AD'CS (oba se skládají z trojúhelníků se společnými výškami a základnami rovnými poloměru). Zbývá ukázat, že AD'CS je shodný s ADCS. No ale není těžké ukázat, že D a D' jsou osově souměrné podle osy úsečky AC a tudíž tato osová souměrnost zobrazuje AD'CS na ADCS.
EDIT: vidím, že původní řešení vedlo k cíli rychleji, než jsem toto sepsal :)