Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
měl bych takovej dotaz. Potřebovala bych nějak zabránit vypařování vody, ale aby pořád zůstala v kapalném stavu - voda se vypařuje, když příjmá z okolí teplo. Takže kdyby se třeba baňka s vodou zavřela do nějaké klimatizované, temné skříně s konstantní teplotou, voda by se nevypařovala?
Jestli je to vůbec možné, zabránit vypařování, dalo by se to uzavřít například do něčeho, co by bylo energeticky nezávislé? Jako například udělat izolant z několika dutých vrstev s vakuem?
Offline
Vypařování vody odkud myslíš? Jak z fyziky víme, kapalina se vypařuje stále. Snížením teploty se dá snížit i rychlost vypařování. Kapalina také ubývá tím pomaleji, čím je větší vlhkost, protože rychleji kondenzuje. Je-li nad kapalinou sytá pára, tj. vlhkost 100%, rychlost vypařování je stejná jako rychlost kondenzace, takže kapalina neubývá, např. v uzavřené lahvi, kde se voda vypařuje jen do té doby, dokud relativní vlhkost nestoupne na 100%
Offline
Jo to jsme zapomněl napsat, jedná se o kádinku s vodou a je třeba, aby byla nulová ztráta při vypařování nejlépe, aby se toho docílilo s něčím, energeticky nezávislým. Třeba jak jsme mluvil o té konstatní teplotě vody a okolního vzduchu právě třeba tím chladičem, ale aby to bylo nezávislý na energii. Jenže to teda nejde? Nějakej jinej návrh?
EDIT: A když teď čtu o té lahvi, kdyby se udělala nějaká uzavřená komora, tak by to mělo fungovat jako ta láhev? Ale jak bych to odstal jakoby zpět do kádinky, nějaké odtokové kanálky?
Offline
Dobře. Ale co ty ztráty v podobě orosení "komory"? Nenapadá tě nějaký efektní způsob, jak všechnu vypařenou vodu vrátit zpět do kádinky zase s nulovou ztrátou? Existuje třeba nějaký materíál, který to dobře vsákne, nebo bude kouzlo v tvaru té "komory"?
E: Ještě mě napadlo, bude nějaká změna, nebo lepší podmínky za použití destilované vody?
Offline
Tak ta voda zase bude časem stékat dolů, jak to urychlit, to nevím. Řekl bych, že by třeba pomohlo, kdyby ty volné stěny byly teplejší, než ta kapalina, ale toho by se asi špatně dosahovalo. Ale zajímalo by mě, na co to potřebuješ, protože ta odchylka v podobě kapek na stěně bych řekl, že je celkem zanedbatelná. Jestli se to týká např. nějakého přesného měření, možná by se dalo odhadnout kolik vody je na stěnách té nádoby, nebo tu vodu prostě před měřením setřít dolů. Destilovaná voda by, řekl bych, nepomohla. Naopak čím více rozpuštěných látek ve vodě je, tím je to kapalné skupenství stabilnější.
Offline