Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrej, mam uvedene y''-2y'+y=1+x ; y(0)=2 ; y'(0)=-3 nvm kde robim chybu... dufam ze to bude zorozumitelne :
L^2-2L+1 = 0 ~~~ (L-1)^2 ~~~ L(1,2)= +1 ---> c1e^x + c2(x)e^x +yp
yp=1 + Ax + B yp'= A yp''=0 ---> -2A+1+Ax+B=1+x ----> x^1: 1A=1 (A=1) x^0: -2A + B= 1 (B=3)
c1e^x + c2(x)e^x + x + 3=y ---> y'=c1e^x + c2(x)e^x +1
2=c1 + c2(x) +3
-3=c1 + c2(x) +1
odtialto mi vsetko vypadne, takze niekde robim chybu urcite nejaku primitivnu ale ja ju momentalne nevidim...
Vdaka....
Ach jo :-)
Když napíší MAW, tak myslím MAW - najdeš v úvodní sekce VŠ, kterou jsi měl číst před vložením dotazu do sekce.
pokud se v zápisu
se rozumí jako
(ne jako funkce f(x)) je potom zápis
, derivování
se provede jako derivace součinu - máš to tak?
Děkuji.
Do WolframAlpha jsi měl vložit to, co je v původním zadání: y''-2y'+y=1+x, ale ne y'' - 2y' +1 = 1 + x Tak?
Také máš téma, ve kterém jsem upozorňovala na dodržení matematických zápisu a které dosud není označeno za vyřešeno. Děkuji za pochopení.

↑ RabID:
1) Proč u
máš tu jedničku (1 + Ax + B), když s ní dál nepočítáš (ani není potřebná).
2) Obecné řešení máš špatně zderivované a špatně dosazené.
Jen malá vsuvka. Už tě nechám v rukou kolegyně jeleny, která je dneska poněkud přísná, což se ale v tomto případě hodí :-)

Ještě jedna vsuvka. Místo těch vlnovek to můžeš psát třeba takto:
Nejprve řeším homogenní rovnici ve tvaru
, jejíž odpovídající charakteristický polynom je
. Kořen má jedničku, dvojnásobnou. Proto fundamentální systém bude
. Řešení homogenní rovnice bude
, kde 
Pro partikulární řešení využiji větu ...
---
Nezabere to o tolik více času, ale je to mnohem srozumitelnější. Stačí alespoň zmiňovat ty výrazy v kurzívě. Pokud pak písemku nedopočítáš, uvidíš, že ti kantor dá více bodů, když v tom něco uvidí. Ne jen změť nějakých symbolů.
Hezký víkend přeji.
Edit: máš štěstí, že se zrovna dneska učím na zkoušku z diferenciálních rovnic (diferenčních, soustav, ...) na příští týden, takže bych to čistě teoreticky měl umět :-)
↑ Ondřej:
děkuji za důvěru, ale nech si laskavě kolegu (už jsem byla přísná :-). Ruce mám plné - v jedné překlad "Procházka Opavou", v druhé překlad "porovnání nějakých strojů", neb naší šefce vypadl překladatel na víkend. Zbývající volnou rukou přepínám pračky :-)
Měj se hezky a děkuji.
↑ RabID:
:-) to si neodpustím: pokud "druhým komentem" se rozumí obsah Tvého 2. příspěvku:
kolega RabID napsal(a):
myslim si ze ta chyba asi je v tom ze to je c2xe^x a nie c2(x)e^2x... ptm derivacia je c2e^2x + c2xe^x ale aj tak sa nvm dopracovat k tomu vysledku...
tak to je přesný důvod pro vznik mého 1. příspěvku v tomto tématu.
Děkuji za označení témat, jak jsi tedy vyřešil "statistiku"? Děkuji, stačí příležitostně, až vyjde čas.
Stránky: 1