Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, potřeboval bych spočítat tuhle limitku. Je jedna limita pro určení oboru konvergence z n.řady.
Resp. potřebuju dokázat, že je divergentní/konvergentní. Podle mě je divergentní. Podílový kriterium mi vyšlo 1, ale to nic neznamená. A nevím jestli to mam brát integrálním.
Díky pánové.
Zdravím,
yustme napsal(a):
Díky pánové.
Vyřídím.
Nevím, jak se to jeví schopnější polovině lidstva, ale mně se úvodní příspěvek jeví dosti nejasné - chybí zadání řady. Pokud je to, co je za lim, , potom se mi zdá použitelné limitní podílové kritérium.
Pokud je to nějaký mezivýpočet, upřesní prosím - nejlépe kompletní zadání. Děkuji.
↑ yustme:
budu velmi doufat, že se toho přece jen ujme schopnější polovina lidstva - neb nevím, co vyžaduje větší odvahu na tomto fóru - vyšetřovat řady nebo přispět k problematice teorie grafu :-) Myslím, že nemám odvahu ani na jedno.
Při použití limitního podílového kritéria mi vyšel obor konvergence (-12, 6), poloměr mám 9, střed -3. Tedy ještě vyšetřit v -12 a v 6 (nemám x=-6).
yustme napsal(a):
Pro x=-6 se dá použít Liebnitzovo kriterium. A výjde divergentní. Ale pro x=0 mi výjde podílový 1.
To už jsou na mne moc silná slova, děkuji schopnější polovině lidstva, které budu samozřejmě děkovat a chválit :-)
↑ yustme:
Není za co. Podle mne není splněna ani nutná podmínka konvergence, tedy v x=6 je divergentní.
Ale co já vím, jaké závěry lze vytvořit při přechodu mezi pračkou a vysavačem. Případně počkej na názory schopnější poloviny lidstva (OT: já ten pojem myslím naprosto vážně, žádná ironie).
Stránky: 1