Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
ahojte chcel by som poprosiť o návod (naozaj len návod)
na dôkaz tvrdenia,že ak je kompaktný metrický priestor(z každej postupnosti sa dá vybrať konvergentná podpostupnosť) a je izometria(zachováva vzdialenosti) tak
↑ Olin:díky čiže keby bola neprázdna tak by bola okolo ľubovoľného jej bodu guľa , ktorá je celá v nej a obraz tej gule by bol vďaka izometrii opäť tá istá guľa teda je tam spor,lebo tá guľa je podmnožinou doplnku obrazu teda je je to tak?
Dnes dopoledne jsem si uvědomil, že mé původní řešení je špatně, takže bych tu mou "nápovědu" bral s rezervou. Vymyslel jsem ale jedno snad už funkční, tak opět nějaký pokus o návod:
↑ Olin:
Ahoj.
Ta maximální -síť (maximální v tom smyslu, že žádná její nadmnožina už není -sítí) by se jistě dala nějak sestrojit, ale maximálních -sítí k danému
může existovat nekonečně mnoho. Když vedle i je maximální -síť , plyne z toho něco ?
↑ Rumburak:a čo s tou postupnosťou?rozmýšlal som, ale nie je konštantná?
↑ jarrro:
Označme střed koule , takže , jak plyne z definice těchto koulí a faktu, že je isometrie.
I. Nechť nejprve . Z definice koule plyne, že .
II. Když , potom , proto a podle I. je ,
odtud a z opětovného použití faktu, že je isometrie, indukcí dostáváme .
Z posloupnosti proto nelze vybrat takovou, která by splňovala BC podmínku, a tedy ani takovou,
která by byla konvergentní. To je ale ve sporu s předpokladem o kompaktnosti prostoru .
↑ Rumburak:ďakujem toto by ma nenapadlo aj pre toto mám rád matematiku, že väčšina dôkazov je zrozumiteľná,ale vyžaduje nápad.
inak napadlo ma,že som riadny drúk toto by chcelo tému najväčšie hlúposti veď tá guľa je mimo obraz a ja zapílim,že sa zobrazí do seba
Zajímavé, že v obou důkazech se v podstatě dokázalo následující:
Je-li totálně omezený metrický prostor a isometrie, pak .
Zajímal by mě příklad takového totálně omezeného prostoru a isometrie , že by platilo (pokud vůbec existuje).
↑ Olin:
Díky, tento závěrečný krok už chápu. Celý ten důkaz je, myslím, postaven na větě
V. Ke každému existuje přirozené číslo takové, že
(1) v existuje -síť mohutnosti ,
(2) v neexistuje -síť mohutnosti větší než .
Tuto větu potřebujeme k tomu, aby byla maximální sítí nejen v , což je triviální, ale také v . Avšak jak je to s její platností,
pokud jde o její tvrzení (2) , mi ještě není jasné. Samozřejmě rozumím tomu, že pro žádné neexistuje -síť nekonečné mohutnosti,
což je ekvivalentní totální omeznosti toho prostoru. Ale věta V mi připadá ještě o něco silnější a dokázat ji se mi zatím nedaří.
↑ Rumburak:
Myslím, že by to mělo jít takto:
Vezměme nějakou maximální -síť a libovolnou -síť . Z maximality je jasné, že , což znamená, že systém je pokrytí (otevřenými) koulemi o poloměru . Z trojúhelníkové nerovnosti se snadno nahlédne, že pro , platí , odkud plyne , neboli každá -síť má nejvýše prvků.
Stránky: 1