Dobrý večer. Mám zde několik příkladů, které jsem se pokusil spočítat, tak bych byl rád, kdyby jste mi to zkontrolovali. Jedná se o počítání s komplexními čísly.
(samozřejmě by to šlo ještě posčítat, další dva příklady také, ale jde mi o to, aby jste případně lépe odhalili, kde mám chybu))

(tento příklad je dle učebnice špatně spočítaný, v učebnici je jako správný výsledek
a v zadání nic o komplexně sdruženém čísle není, takže nevím, kde se vzalo + pře pětkou)
Za kontrolu mnohokrát děkuji.
Děkuju. Mám tu pak ještě příklad, kde jsou právě výše uvedené vzorce a výsledek se mi opět rozchází s učebnicí, mohla bys to prosím ještě spočítat? Nicméně začínám si pomalu myslet, že jsou výsledky špatné v učebnici (viz. poslední příklad mého prvního příspěvku je tedy v učebnici špatně).
ano, tvoje řešení je správné, děkuji.
Ty si to řešil, že si nejprve umocnil dle vrozečku (a+b)^2 a pak * (a+b), to je celkem šikovné řešení, ptž je menší pravděpodobnost, že se nespleteš (teda alespoň já).
EDIT: Už vidím mojí chybu, nezměnil jsem znaménka při odebrání závorky ve jmenovateli, počítal jsem s -9+46i-2+11i, což vyjde -11+57i, ale namísto toho mělo být: -9+46i-2-11i, což se -11+25i rovná a měl bych to správně.
Tak děkuji, opravdu mi to pomohlo.
EDIT: Už vidím mojí chybu, nezměnil jsem znaménka při odebrání závorky ve jmenovateli, počítal jsem s -9+46i-2+11i, což vyjde -11+57i, ale namísto toho mělo být: -9+46i-2-11i, což se -11+35i rovná a měl bych to správně.
Tak děkuji, opravdu mi to pomohlo.
ještě se chci zeptat na následující. pokud mám vypočítat absotutní hodnotu 2a+b, přižemž a, b jsou komplexní čísla, bude obecné řešení vypadat takto?
nebo počítám pouze dle pythágorovi věty bez té dvojky před členem a? Nebo mám dvojku před odmocninou? Nebo jak?
↑ plmokn:
Tu je moje riešenie:
- reálna čas? komplexného čísla 2a je
,
- imaginárna čas? komplexného čísla 2a je
,
- reálna čas? komplexného čísla b je
,
- imaginárna čas? komplexného čísla b je
,
Potom číslo 2a+b bude ma?
- reálnu čas?