Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj řeším lin. ne/závislost vektorů:
a=(2, 1, 1, 1)
b=(1, 2, -2, 1)
c=(0, 1, 3, 3)
gaussovou elim. metodou jsem došel k této matici
2 0 0|0
0 0 0|0
0 0 3|0
0 1/2 0|0
z té plyne že proměnné jsou 2x = 0, 1/2y = 0, 3z = 0
dimenze vektorového prostoru, jehož bází jsou vektory je 3 a vektory jsou LN, ale co ten nulový řádek
nebo se pletu
díky za odpověď
↑ Bati:
no nulový sloupec je nulový vektor, protože když x*a + y*b + z*c = nulový vektor jsou vektory LN, nebo ne?
↑ Bati: tak teď v tom mám bordel, přece když ty vektory vynásobím hodnotama, který jsem získal a sečtu je tak to nevyjde 0 nebo počítám spatně?
No pokud vezmeš jako koeficienty samé nuly a uděláš pomocí nich lineární kombinaci jakýchkoli vektorů tak vždycky dostaneš nulu. A pokud jsi si jistý, že to jsou jediné možné koeficienty abys tu nulu dostal, pak ty vektory jsou opravdu LN.
↑ Bati: sakra, tak jsme asi blbě pochopi postup nebo co, jak by jsi to řešil ty
Prostě bych si ty vektory dal do řádků matice a tu bych gaussovsky eliminoval. Pokud by se mi nějaký řádek vynuloval, tak to znamená, že vektory byly lineárně závislé. Jinak pokračuju dokud není jasně vidět, že nedostanu nulový řádek (řádkově odstupňovaný tvar).
To že to funguje je jasné, protože řádkové úpravy při gaussově eliminaci nejsou nic jiného než lineární kombinace příslušných vektorů.
↑ Bati: dobře, takže jsem to udělal, ani jeden řádek není nulový, to znamená že jsou LN a tvoří bázi prostoru, je to tak?
↑ Bati: no a kdybych chtěl (nebo musel) použít metodu přes soustavu rovnic, jako v 1. příspěvku, tak jak z to poznám z toho
No kdybys to dělal jako na začátku, tak vlastně hledáš takový čísla x,y,z, aby lineární kombinace z nich byl ten nulový vektor. Pokud ti vyjde jediné řešení x=y=z=0, pak jsou LN, jinak jsou závislé.
Je to asi jedno, jak to budeš dělat, jenom mě zmátnul ten tvůj druhý příspěvek. Záleží na každým, co je pro něj lepší...mně se zdá ta má metoda taková přímočará.