Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím,
potřebovala bych řešení tohoto testu. Sama osobně v tomto tápu a potřebovala bych poradit. v pondělí píšu na toto písemku, potřebovala bych poradit výsledky a pokud možno nějaký postup. Moc byste mi pomohli,děkuji.
1. Vypočítejte průměrný počet dnů dovolené nebo nemocenské, modus, medián, variační koeficient, variační rozpětí, rozptyl, směrodatnou odchylku a načrtněte histogram.
dny 12 13 14
zaměstanci 2 5 1
2. Jakým způsobem posadíme 3 děti na 3 židličky?
3. Jaká je pravděpodobnost, že z 2 ciferných čísel byberu to, které je dělitelné 11?
4. Jsou-li všechna data v souboru rovna 6 střední hodnota je ......?
Pravděpodobnost, že na kostce padne liché číslo je ..........?
Životnost výrobku se dělí ...................... rozdělením.
Má-li náhodná veličina binomické rozdělení n=10 p=0,8 Vypočítejte rozptyl.
Pravděpodobnost jevu D je 0,7 opak k tomuto jevu je ........?
5. Proud poruch se řídí poissonovým rozdělením pravděpodobnosti. Během jedné směny dojde ke 2 poruchám. Vypočítejte pravděpodobnost, že
a) bude během směny 0 poruch
b) bude behěm dvou směn alespoň 1 porucha
Vypočítejte střed.hodnotu a rozptyl.
6.Vypočítejte rovnoměrné rozdělení barev... hypotézu s hladinou významnosti 5%
červená 20%
zelená 30%
modrá 50%
H0:
H1:
kritická hodnota:
testové kritérium:
závěr:
ahoj
tu mas vyrazy tykajuce sa statistiky
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_statistical_topics
Iste ti to moze pomoct
↑ jayleene:
Tak sem zkus alespon neco z toho hodit, pak to nekdo zkontroluje a da vedet, takhle to asi nikdo pocitat nebude, kdyz neni videt zadna elementarni snaha a znalost tazatele...
Ok,tak tedy.
1) modus = 13
median =13
průměr = 12,87
var.koeficient = 0,049 (5%)
rozptyl = 0,41
var.rozpětí = 2
směrodatná odchylka 0,64
ten histogram ani nevim jak pořádně nakreslit,ale na osu x jsem dala dny a na osu y jsem dala zaměstnance.
2) 6 možností
3) 10%
5) u toho si vubec nejsem jistá ale vyšlo mi a) 27%
b) 60,9%
střední hodnota a rozptyl je 2 (?)
6) tu hypotézu absolutně netušim jak udělat
Zdravím,
příště nedávej do jednoho tématu tolik otázek - je to nepohodlné.
1) modus, medián, mám stejně, průměr bych nechala, jak vyšel 12,875, zbytek jsem nekontrolovala, předpokládám, že jen dosazuješ do vzorců (nebo rovnou využíváš funkci na kalkulačce),
Návrh histogramu - ano, jen se podívej, zda máte zakreslovat absolutní nebo relativní četnost (spíš to druhé).
2) také tak,
3) také tak,
5) mně to vyšlo jinak (máš stejný vzorec?, co jsi dosadila?) - v prvním případě x=0, v druhém je jev opačný k x=0. Tak?
Střední hodnota a rozptyl - také tak, jak máš.
6) Divné zadání "6.Vypočítejte rovnoměrné rozdělení barev... hypotézu s hladinou významnosti 5%".
Nemá být, že otestujte, zda soubor má rovnoměrné rozdělení?
------------------
OT: tipuji "Kvantitativní metody" SLU - je tak? Děkuji.
u té pětky za a) tam má být x=0 a lambda = 2? takže výsledek 13,5% ?
b) x= 0 a lambda = 4? a výsledek 86,5%?
a tu hypotézu nevim,taky se mi to zdá divné, ale asi to bude jak říkáš, nicméně ani tak nemám tušení jak se to dělá.
Děkuji
Jiinak ano, studuji OPF SLU
5a) ano,
5b)
5. Proud poruch se řídí poissonovým rozdělením pravděpodobnosti. Během jedné směny dojde ke 2 poruchám. Vypočítejte pravděpodobnost, že
b) bude behěm dvou směn alespoň 1 porucha
b) x= 0 a lambda = 4? a výsledek 86,5%?
Lambda je vlastnost popisovaného procesu, tedy se nemění, pořád je "lambda=2". Počítáš jev opačný k tom, že nenastane žádná porucha. Tedy P(x>=1)=1-P(x=0)
S hypotézou neporadím, když není jasné zadání. Zkus projít Vaši knihu, zda není nějaká podobná úloha.
určitě ta lambda je dvě? počítala jsem ze zadání když je za 1 směnu 2 poruchy pak za dvě jsou čtyři, proto jsem dala lambdu 4.
Měla jsem to tak i u jiného příkladu,kde bylo v zadání že do onchodu chodí průměrně 30 zákazníku za 1 hodinu (60minut) a pak byla otázka právě 20 zakazníku za 30minut. A tam lambda byla 15 (0,5x30).
↑ jayleene:
lambda je pořád stejná (2), mění se doba, za kterou počítáš - podívej se pořádně do vaši knihy na vzorec pro Poissonovo rozdělení.
Souhlasí? Děkuji.
Stránky: 1