Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#26 26. 08. 2012 17:56

xstudentíkx
Škola: VŠE
Pozice: student
Reputace:   26 

Re: Sčítání a odčítání lomených výrazů

↑↑ zuzule:

Zapoměla jsem tam na tu závorku, pak to tedy souhlasí, tak díky

#27 18. 09. 2012 19:04

počtář98
Místo: České Budějovice
Pozice: Student
Reputace:   

počtář98 napsal(a):

Dobrý den koukal jsem se na tento $\frac{x + y}{x - y} + \frac{-4xy}{x^{2} - y^{2}}$ příklad,co se tu už řešil a zajímalo by mě proč se ten první zlomek takto násobí $\frac{x + y}{x - y} *\frac{x+y}{x+y}$ . Vím,že společný násobek bude $x^{2}-y^{2}$ , ale řešil bych to takto: $ \frac{x + y}{x - y} + \frac{-4xy}{x^{2} - y^{2}}=\frac{(x+y)*(x+y)-4xy}{x^{2}-y^{2}}$ .

Zajímá mě pouze jednoznačný důvod, proč se to v tomto případě takto řeší. Počítal jsem podobný příklady a takto jsem to nikdy neřešil.Děkuji nějakému dobrovolníkovi za pomoc.

#28 18. 09. 2012 20:04

zuzule
Reputace:   

Ahoj pokusím se ti nějak pomoci snad se mi to podaří moc nevím, co tě na tom zmátlo, ale jak to teď projíždím, tak asi tento komentář od 

Miky4 napsal(a):

↑↑ xstudentíkx:
Ano, společný jmenovatel je $x^2-y^2$. To znamená, že první zlomek se musí rozšířit (x+y).

a na něm slovo ROZŠÍŘIT což tě vede k tomuto $\frac{x + y}{x - y} *\frac{x+y}{x+y}$ bohužel je to jen špatně zvolené slovo, které tě zmátlo a tvůj postup je správný. Nic se nerozšiřuje, nýbrž čitatel prvního zlomku se násobí $(x+y)$.

#29 18. 09. 2012 20:47

počtář98
Místo: České Budějovice
Pozice: Student
Reputace:   

↑ zuzule:

Jo přesně tento komentář mě zmátl, ona je pravda,že se násobí ten první zlomek tím $x+y$ , ovšem tento postup jsem ještě neviděl a i tak si myslím,že zůstanu u toho svého. Rozhodně moc dík za srozumitelné vysvětlení

Zápatí