Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dokazte tento vysledok
Nech je divergentna rada zo striktne kladnymy clenmy.
Oznacme jej sumu radu
, potom rada
je
konvergentna ak ,
divergentna ak .
A potom skuste ho aplikovat na dokaz nejakych klasickych viet,
o ktorych napisem tu http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?pid=312503#p312503
v prispevku #132
Pekna uloha. Najprv ako by to vyzralo v spojitom pripade.
Ahoj ↑ Brano:,
Dakujem, ze ta tento problem zaujal.
Dam este jeden dokaz, mozes to porovnat z tvojim.
Ak
↑ vanok:
Ahoj, můžeš prosím více odůvodnit platnost nerovnosti
?
Děkuji
↑ vanok:
Cize hovoris, ze aj pre to diverguje? Skusal som to dokazat, len sa mi to nepodarilo.
Este sa mi ten tvoj postup nejak nezda. Pre , plati
, co je pre
mensie ako prvy clen v tom rade ..
.
PS: Mne sa zda, ze plati plati opacna nerovnost a da sa pouzit na divergenciu toho radu.
Ahoj ↑ check_drummer:,
Uvedom si ze .
Z toho mas okamzite nerovnost co som napisal, vdaka teoreme strednej hodnoty integralu.
Ahoj Brano, zatial som dokazal vysledok pre
Co sa tyka tvojej poznamky, porozmyslam o tom.
Pripad je zatial predcastne komentovat ... vsak zatial som tu nenapisal ziadny dokaz. ( A v dokaze skutocne uvidis ze v tom pripade rada diverguje.) Ked dokoncim co mam na praci napisem ten dokaz co som slubil... este troska trpezlivosti.
Zatial mozte mi napisat, ci je vam cast co som napisal jasna, alebo ukazat ci tam je nejaka chyba..
↑ vanok:
Uz som si overil, ze to plati tak ako si napisal a uz vidim aj kde bol problem v mojej uvahe. Totizto je sucet radu bez prveho clena - t.j. toho s indexom
. Ked sa pripocita aj ten, tak dostaneme presne ten isty horny odhad sumy co vysiel aj mne.
Doplnil som moj dokaz, tak napiste ak mate otazky alebo poznamky ( chyba nie je vylucena, ale dufam ze su tam len preklepy a nic ine)
Tu http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?pid=312503#p312503 v prispevku #132 som dal este jednu malu poznamku na jednoducje pouzitie tohto vysledku.
Pokud v původním příspěvku značí výraz bez diakritiky
%--------
jej sumu radu
%---------tý parciální součet, potom se mi vybavují tři jména, konkrétně Abel, Dini a Pringsheim s jejich větami o nekonečných řadách. Důkaz tvrzení výše (domnívám se elementárnější, než zde předvedené, ale detaily jsem nestudoval) je možno nalézt v Knoppově knize zde. Zajímavá je pak také věta Theorem 3 na straně 126 od E. Cesàra, jež je v úzké souvislosti s těmito výsledky. Ve slovenštině je možno tyto výsledky v ucelené a zajímavé podobě nalézt v knize Tibora Šaláta Nekonečné rady. V češtině máme, bohužel, málo takové literatury (snad Holendovy Řady).
Pozdravujem ↑ Marian:,
Zial diakritiku na Cz a Sk nemam.
2 knihy o radoch od Knopp som konzultoval. Dokaz v nich je inac urobeny.
K Sk kniham je mi tiez prakticky nemozne sa dostat, ak su in line, tak sa rad poucim.
Zda sa mi, ze dokaz co som tu dal je dost elemetarny