Matematické Fórum

Archiv diskusního fóra o matematice, 2006–2026

Toto je archiv Matematického Fóra. Fórum je dostupné jen ke čtení. Můžete se ale zaregistrovat na náš Discord server.

#1 28. 11. 2012 15:22

kalinay
Zelenáč
Škola: SPŠ-trnava
Pozice: majster vo výrobe
Reputace:   0 

Rovnica pre výpočet priemeru návinu vzhľadom na hrúbku materialu

Potreboval by som poradiť ako vypočítam priemer 500 metrového návinu. Mám priemer dutinky na ktoru budem material navíjať 152 mm hrúbka materialu je 1 mm a potrebujem navinúť 500 metrov.

za pomoc vopred vďaka!

#2 28. 11. 2012 16:21

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Rovnica pre výpočet priemeru návinu vzhľadom na hrúbku materialu

Zdravím,

v ideálním případu bude ze vztahu pro objem meziválce a kvadru rozvinutého materiálu $s\(\frac{\pi D^2}{4}-\frac{\pi d^2}{4}\)=l\cdot h \cdot s$, kde:
D - průměr návinu,
d- průměr dutinky,
s - šíře návinu (předpokládám, že je navíjen pás o šířce, co odpovídá šířce dutinky),
l - délka návinu,
h - tloušťka materiálu.

Je třeba dodržet stejné jednotky. pro výpočet průměru návinu bude vzorec:

$D=\sqrt{\frac{4l\cdot h}{\pi}+d^2}$

V praxi bude záležet na kvalitě návinu, např. na pnutí návinu, vzduchových mezivrstvách apod. Prakticky se může odzkoušet na návinech a donásobit vhodných koeficientem (např., pro odhad ukládání na palety). Dejte vědět, zda to tak stačilo (co budete navíjet, pokud není tajné?). Děkuji.

#3 28. 11. 2012 17:10

kalinay
Zelenáč

↑ jelena:↑ jelena:
Ďakujem zajtra v práci podľa dosahovaných priemerov na jednotlivých návinov porovnám , pre info sme firma Dipex.sk výroba netkaných textilí zo skla a doteraz sa zakazníci pýtali na hmotnosť návinu pri jednotlivých dlžkach a dnes som mal dopyt na predpokladaný priemer nového výrobku takže ešte raz Ď. luboš K.

#4 28. 11. 2012 17:46

kalinay
Zelenáč

↑ jelena:
Do vzorca som doplnil udaje ktoré poznám ako aj konečný priemer poznám  a nejak to nesedí. Pre info  momentálne navíjam na dutinku s vonkajším priemerom 152 mm material o hrúbke 0,75 mm robím 1141 metrový návin
a jeho priemer je 820 mm a mne vyšiel výsledok, že by mal mať priemer 155,54 mm asi som to zle vyrátal ak
máte čas skuste to.
Ďakujem Ľuboš K.
Ps presnosť priemeru balíkov pri návijaní textilií môže byť vzhľadom na pružnosť materialu v tolerancii +- 15,20 mm

#5 28. 11. 2012 18:13

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ kalinay:

děkuji za upřesnění. Co jsem se dívala na vaše materiály na stránce, tak odchylka od výpočtu bude větší, přeci jen máte v materiálu (v tloušťce 0,75 mm) dost vzduchu, to se asi návinem stlačí. Jak měříte tloušťku? Dá se poměřit obyčejným mikrometrem při stlačení? A také k Vašemu materiálu doplnit plošnou hmotnost.

Výpočet nesedí, protože jste nepřevedl metry na milimetry. Zde je výpočet na milimetry. Tedy můj návin je cca 1 metr v průměru, Váš 0,8 metrů. Zkusili bychom ten rozdíl najít na tloušťce.

Já jsem byla 14 let tady - nádherná výroba (teď také mám velmi dobrou práci, zaklepu velmi, ale není v oboru).

Archiv Matematického Fóra · stav k 30. 8. 2026 · 633 258 příspěvků v 108 818 tématech