Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Prosím o výpočet tohoto zadání: Y je náhodná veličina,která znamená relativní četnost lvů při hodu čtyřmi mincemi.
a)určete její pravděpodobnostní funkci(uveďte ji i jako tabulku)
b)určete E(Y)
c)určwte var(Y)
Mooc děkuji....Stenly
Binomické rozdělení:
a)
První řádek tabulky -- počet lvů (x)
Duhý -- pravděpodobnost, že jich padne tento počet ( P(Y=x) )
0 1 2 3 4
1/16 4/16 6/16 4/16 1/16
2) E(Y) jde počítat z definice jako 0*1/16+1*4/16+2*6/16+3*4/16+4*1/16, ale pokud vidíme, že je rozložení symetrické s maximem pro Y=2, je E(Y)=2
3) Druhá mocnina rozptylu je 2/16*2+8/16*1+6/16*0=12/16, rozptyl je proto .
http://cs.wikipedia.org/wiki/Binomick%C … Blen%C3%AD
http://cs.wikipedia.org/wiki/St%C5%99edn%C3%AD_hodnota
http://cs.wikipedia.org/wiki/Rozptyl_(statistika)
Prosím o výpočet pravděpodobnosti!
U~N(0,1).Jaká je pravděpodobnost,že
a)U je z intervalu (-1,1)
b)U je menší než 1.67
c)U je větší než -1.67
d)U je menší než nula
Moc statistice nerozumim, ale myslim ze tohle se nepocita, spis hleda v tabulkach nebo pocita na pocitaci.
Z olasti ODHADY PARAMETRU je tento:Pro výběr z normálně rozdělené populace máme tyto výběrové charakteristiky:
rozsah výběru...........21
průměr.....................102.0
směrodatná odchylka.......15.0
Určete 95%ní oboustranné intervaly spolehlivosti pro oba parametry rozdělení.
Děkuji moc za píspěvek
Stenly
Mohl by mi prosim nekdo vysvetlit, jak se doslo k hodnotam a vysledku v bodu cislo 3? Z Wikipedie mi to bohuzel moc jasne neni.
Kondr napsal(a):
Binomické rozdělení:
a)
První řádek tabulky -- počet lvů (x)
Duhý -- pravděpodobnost, že jich padne tento počet ( P(Y=x) )
0 1 2 3 4
1/16 4/16 6/16 4/16 1/16
2) E(Y) jde počítat z definice jako 0*1/16+1*4/16+2*6/16+3*4/16+4*1/16, ale pokud vidíme, že je rozložení symetrické s maximem pro Y=2, je E(Y)=2
3) Druhá mocnina rozptylu je 2/16*2+8/16*1+6/16*0=12/16, rozptyl je proto.
Ještě jsem výše zahlédl tento příklad:
Prosím o výpočet pravděpodobnosti!
b)U je menší než 1.67
c)U je větší než -1.67
d)U je menší než nula
Mohl by prosím autor či někdo jiný nastínit řešení?
Děkuji
↑ Sep:
Zdravím,
v 3. výpočtu úlohy 1 se požaduje počítat "rozptyl" (var(Y)). Buď podle hned prvního vzorce v definice - pohodlnější je jeho 2. varianta zápisu. Nebo podle vzorce pro binomické rozdělení - mělo by vyjít stejně - vychází? Mám dojem, že kolega Kondr počítá něco trochu jiného (což mi ovšem nezabrání kolegovi zanechat pozdrav).
K úloze o normálním rozdělení - za použití některé tabulky (např. z odkazu).
kaja.marik napsal(a):
spis hleda v tabulkach nebo pocita na pocitaci.
↑ jelena:
Ahoj, dekuji za odpoved.
Cili jestli jsem to spravne pochopil, tak vzorec pro vypocet 3. ukolu v 1. uloze je DX=EX^2 - (EX)^2, coz v tomto pripade by melo vyjit 1, po odmocneni vysledneho DX zustane jednicka. Je to spravne?
K druhemu prikladu - z Wikipedie vede odkaz na tuto tabulku - pod ni je uveden priklad, jak se v tabulce orientovat a zjistit co potrebujeme.
Ale trosku me mate zadany priklad:
b)U je menší než 1.67
c)U je větší než -1.67
d)U je menší než nula
Jak tyto hodnoty vycist z one tabulky?
Zaroven se omlouvam, jestli je to moc stupidni dotaz, ale zkratka to v tom bohuzel nevidim.
↑ Sep:
to je potíž s označováním. Pokud je v dotazu , potom je to
, zkus se podívat na český úvod Wikipedie, do anglické verze nebo do vašich materiálů, jak jste označovali. My potřebujeme počítat
a odmocňovat nebudeme, protože se nepožaduje výpočet směrodatné odchylky (
).
Vzorec (kopie z Wikipedie):
tedy pro použití poslední varianty vzorce ještě pod tabulkou x_i, p_i ještě doplním řádek, kde pro každé i vypočtu - postupoval jsi tak (např. pro prostřední x=2, máme pod tabulkou
? Potom jsi všechno za řádek sečetl a od výsledku odečetl
.
------------------------------------------
Úloha s normálním rozdělením (v zadání jsou povinně znatelné hodnoty pro umístění , tedy se to hlásí z hlavy :-) Pro výpočet a pro použití tabulek viz příklad 25 (a teorie nad nim) v odkazu (máš však již normované rozdělení). Ve stejném odkazu jsou také tabulky v příloze
V tabulce - v levém sloupci najdeš u=1,6, pomocí horního řádku upřesníš u=1,67 a na průsečíku najdeš odpovídající F(u). Zbytek dle vzorců z odkazu příkladu 25.
Už si s tím porad, prosím, jinak si založ nové téma pro každý dotaz s použitím dosavadních doporučení. Děkuji.
↑ Kondr:
Prosím tě, jak si přišel na ty hodnoty druhého řádku tabulky?
Každá mince má 2 strany, jsou 4, takže to bude podle mě vypadat nějak takto:
tímpádem to ve jmenovateli dává 16, což je ok, ale co čitatele?
Díky za odpověď.
↑ Ilhvm:
Zdravím,
kolega ↑ Kondr: hned na úvod příspěvku napsal "Binomické rozdělení" a dle tohoto pokynu použijeme vzorec pro sestavení tabulky. Můžeš si vypsat možné výsledky pádů, ale výpis neurčuje pořadí pádů, jen pro názornost (RRRR, LRRR, LLRR LLLR, LLLL), pravděpodobnost L je 1/2, R je také 1/2.
Tak je srozumitelné? Já mám takový dojem, že v přednovoročním příspěvku ↑ č. 7: jsem snad našla nějakou drobnou nesrovnalost ve výpočtu kolegy Kondra v úloze č. 3.
↑ Ilhvm:
vzorec pro binomické rozdělení (kopírováno z wikipedie): , pro žádný lev je x=0 (pro jeden lev je x=1, atd. až do x=4), počet pokusů je vždy n=4, p=1/2. Zkus, prosím, dosazovat, určitě zvládneš.
Stránky: 1