Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj :)
Chtěl bych poprosit o pomoc:
Mám příklad:
Konstruktér mostu očekává, nosnost mostu W je dána norm. rozď. s hodnotou 400 a směrodatnou odchylkou 40. Předp., že dáha automobilu je dána velikosti o E(x) = 3 a = 3. Kolik automobilů může zatížit most, abychom ho přetížili s P=0,1?
.........................................................................
.........................................................................
Vzoreček je:
Já ale nevím, jak z normálového rozdělení dostat hmotnost, při který ten most rupne ...
Díky za radu...
Zdravím,
téma přejmenuji na Normální rozdělení (nosnost mostu v sekci matematiky asi nikoho nenadchne:-)). Úloha je tohoto typu (viz odkazy), mělo by být použitelné.
↑ jelena:
Dle centrální limitní věty - na to jsem přišel tak, že
... pravď., že ho přetížím
... pravď., že ho nepřetížím
Pak bych udělal
Já jsem koukal na ten příklad a prostě nevím ale, co s tím Sn a jestli vůbec to mám správně pocaď ...
↑ s-o-k-o-l:
děkuji, budu doufat, že na úlohu se podívá někdo z kolegů, kolegům také děkuji.
Nějak jsem se v zadání ztratila - v zadání nevidím, že má být pravděpodobnost 0,1 (ale počítáš s ni). Představuji si, že "nová náhodná veličina "součet hmotností aut"" bude v intervalu pro nosnost mostu (např. s využitím ), ale nevidím úlohu jako celek, tak snad kolegové.
↑ s-o-k-o-l:
Řešíme to se spsolužákem a zasekli jsme se na tom, že nevíme nosnost mostu, číselně ...
↑ s-o-k-o-l:
děkuji za upřesnění. No to je potíž - nosnost mostu víme v takové podobě
Konstruktér mostu očekává, nosnost mostu W je dána norm. rozď. s hodnotou 400 a směrodatnou odchylkou 40.
a) ověřovat hypotézu, že (něco) očekává, asi nemá smysl,
b) použit maximální hodnotu nosnosti jako "střední hodnota"+, to se mi nezdá korektní,
c) vycházet z údajů o nosnosti a počítat novou náhodnou veličinu jako nosnost/n? a co dál?
No vážně nevím. Nepřidáš, prosím, úlohu před a po tady té? Nebo celý odkaz na materiál, ze kterého čerpáš.
↑ jelena:
Materiál, ze kterého čerpám, je zápočtová a zkoušková písemka
Nic víc bohužel nemáme. Předešlé příklady máme spočítané, jenže tam je jasně dáno, že lanovka vydrží maximálně zátěž 1000 kg, to je v pohodě, ale tady ta hodnota je skryta ...
Nějaký postup z minulých let máme zde ... jen mi jsou podivná ty znaménka
Záměna 0,1 a 0,9 je pak jasná, 3n-400 = 0,1 a 400-3n = 0,9 ale proč
↑ s-o-k-o-l:
děkuji, z toho, co dokáží rozluštit (skoro nic), tak snad uvažuji novou náhodnou veličinu a pro tuto náhodnou veličinu platí:
(ne Y).
A je to podle odvozených vztahů (vyznáš se ve značení? někde v odkazovaném tématu podrobně odvozoval kolega Brano):
U nás se použije: pro rozptyl hmotností aut a
---------------
odvození pro střední hodnotu asi není problém? Spějeme k něčemu použitelnému? Děkuji.
↑ s-o-k-o-l:
až na závěrečný výpočet jsme si všechno vyjasnili a jsme ve shodě. Skoro na závěr máš , potom v tabulkách máš jít do sloupce+řádku co nejvíce blízkého 0,9 a odečíst k tomu
, což mi vychází
(ne, 0.81596, to jsi hledal jako
, že?) Výsledek by měl vycházet větší, 119 aut je pod průměrem nosnosti.
Souhlasí?
↑ s-o-k-o-l:
no ale Ty máš hledat u pro které platí , omlouvám se, nevložila jsem odkaz na tabulku, kde číst.
↑ jelena:
Je možné n=111
http://www.wolframalpha.com/input/?i=%2 … %29%3D1.29
Takže: Most přetížíme s pravděpodobností 0,1, když tam šoupneme 111 aut ...
Díky za trpělivost se mnou :)
↑ s-o-k-o-l:
není za co, já na tom chybu nevidím (ale napsala jsem pro jistotu prosbu). Příjde mi to zvláštní, že když nakreslím křivky pro rozdělení pro nosnost mostu a pro auta, tak všechna auta jsou hluboko v mezích nosnosti (možná to není rozumná kontrola).
Stránky: 1