Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Určete vzájemnou polohu přímek, pokud jsou různoběžné určete průsečík.??
Prosím potřebuji o pomoc? Dostali jsme za úkol vypočítat 5 příkladů tohohle tipu. Prosím o postup, ostatní zvládnu podle toho. Předem děkuji.
Ahoj,
x y z jsou libovolné body daných přímek. Takže pokud dáš do rovnosti x = -1 + 2x a x = -3 + 2r (úplně stejně u Y a Z)
Tak dostáváš soustavu tří rovnic a třech neznámých:
Pokud ti vyjde jedna uspořádáná dvojice (t;r) = hledaný průsečík
Pokud ti vyjde nekonečně mnoho řešení = přímky jsou totožné
Pokud ti vyjde "nemá žádné řešení" = přímky jsou rovnoběžné nebo mimoběžné. Rovnoběžnost a mimoběžnost ověříš jednoduše. Rovnoběžné jsou tehdy kdy směrový vektor první přímky, lze vyjádřit jako k-násobek směrového vektoru druhé přímky.
Nemůžeš vypočítat jen t a r. Musíš ověřit, zda vyhovují všem třem rovnicím. Pokud ano, tak hledaný průsečík zjistíš tak, že v parametrickém vyjádření jedné, nebo druhé přímky dosadíš za t (resp. r) získanou hodnotu a zjistíš souřadnice.
Chápu, jak to píčata, když tam není to z:
a jsou tam jen ty dvě, ale takhle to vůbec nechápu :D :( Tak že si mám ted dosadit do r a t.... v přímce p: a vypočítám si x a y a z?? Nevím, jak to ověřit?? Jak si psal...
Už jen z druhé rovnice lze vidět že: a hned po dosazení do první
Teď stačí ověřit zda platí:
platí
x = -7
y = 6
z = -6
Vyšel stejný bod. Hledaný průsečík je:
Oprava: Už jsem na to přišla:
Z těchto rovnic: jsem vypočítala r a t
Sedí to do té další rovnice...
Z přímky p: po dosazení za t mi vyšel ten průsečík.
X
Když dosadím do přímky q to vypočítané r :) Tak to vychází stejně...
Děkuji ti za pomoc