Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, prosím o pomoc s touto úlohou:
Kondenzátor je tvořen drátem o poloměru 5 mm a koaxiálním válcem poloměru 5 cm. Na jaké maximální napětí můžeme kondeznátor nabít, je-li průrazné napětí vzduchu 30 kV cm^-1?
Vypočítal jsem napětí jako funci náboje a kapacitu toho kondenzátoru, ale nevím co dál. A není mi ani jasné, proč by mělo být maximální možné napětí jiné, než průrazné napětí...
Díky za odpovědi!
↑ Mirgeee:
Dobrý den, řekl bych že to stojí na tom, že průrazné napětí vzduchu se vztahuje na jednotku délky, napětí na kondenzátoru ne. Čili takové napětí na kondenzátoru, až je napětí na jednotku délky mezi elektrodami tolik a tolik.
↑ Mirgeee:
Doufám, že tu nepíšu úplné nesmysly. Ale předpokládám že při napětí např. 30 kV na kondenzátoru, bude napětí mezi elektrodami (nejsem si tím až tak jistý) cca 6 kV / cm. V každém případě zřejmě méně, než činí napětí na kondenzátoru.
↑ Mirgeee:
Ahoj
Co se týká nějakého průrazného napětí tak to také nepomůžu, neboť sem o tom neslyšel.
Ale co se týká průběhu napětí mezi elektrodami, tak to by neměl být problém.
1. Použij Gaussův zákon na určení intenzity elektrického pole mezi válci.
2. zvol na jedné elektrodě nulový potenciál.
3. Využij toho, že napětí je práce potřebná k přemístění jednotkového náboje. (tedy napětí dostaneš integrací intenzity podél dráhy)
Když koukám na ty jednotky toho průrazového napětí, tak má stejné jednotky jako intenzita el. pole. Nestačí tedy zkoumat jenom to, aby intenzita vytvořená tím kabelem nepřesáhla tuto hodnotu??
↑ Mirgeee:
Jo jasný jen sem si to blbě přečet :)
Ale není to tedy jak říkám?? To p. napětí má stejné jednotky jak intenzita (volt na metr), z toho já tedy chápu, že chceme aby v žádném bodě mezi elektrodami nebyla překročena tato intenzita