Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 19. 01. 2016 20:45

iops
Zelenáč
Reputace:   

Komplexní čísla - Cauchyův vzorec - kdy rozkládat na parciální zlomky?

Dobrý večer,

při svém studiu jsem se dostal ke Cauchyově vzorci a řeším tu dilema u jednoho příkladu. a to: $\int_{\gamma }^{}\frac{dz}{z^2+1}$ kde gamma je kladně orientovaná kružnice s poloměrem r = 3.
Ve sbírce příkladů z VUT je to řešeno přes parciální zlomky, jenže já nevím proč to rozkládat na parciální zlomky, když jsme to ve škole dělali stylem, který zde naznačím:
1) Rozložit jmenovatele:
$\int_{\gamma }^{}\frac{dz}{z^2+1}=\int_{\gamma}^{}\frac{1}{(z+j)(z-j)}dz$

2) zjistit které body se vejdou do zadané kružnice a udělat si jiné křivky a jejich integrály udělat podle Cauchyova vzorce a za f(z_0) vzít vždy jeden ten bod.
například pro hodnotu z_0 = -j. Vzniklé částečné integrály sečíst.

$\int_{\gamma}^{}\frac{\frac{1}{z-j}}{z+j}dz=2\pi j (\frac{1}{-2j})=-\pi $

POZN: V té knize je napsáno, že Cauchyův vzorec nelze použít pro funkci, která vznikla v odstavci 1). Ale doopravdy mne nenapadá proč. Prosím, poradí mi někdo? Mnohokrát děkuji za odpověď.

#2 20. 01. 2016 11:28

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Komplexní čísla - Cauchyův vzorec - kdy rozkládat na parciální zlomky?

Zdravím,

pokud máš na mysli oblíbenou sbírku úloh, potom je třeba doplnit kompletní zadání i včetně křivek, bez tohoto Tvé odůvodnění "nejde použit" (nebo "jde") nedává souvislost.

V případě úlohy 4.2.3 b) úprava $\int_{\gamma}^{}\frac{\frac{1}{z-j}}{z+j}dz=2\pi j (\frac{1}{-2j})=-\pi $  vytváří v čitateli $f(z)=...$, v jmenovateli máš $(z-z_0)$ - pro ten bod, který je uvnitř křivky (druhý je mimo a už nás netrápí), lze použit C. vzorec dle teoretického vstupu v kap. 4.2

V případě úlohy 4.2.3 e) oba body leží uvnitř křivky, tedy v jednom kroku nejde použit ani úpravu $\int_{\gamma }^{}\frac{dz}{z^2+1}=\int_{\gamma}^{}\frac{1}{(z+j)(z-j)}dz$. Pokud rozdělíme ne parciální zlomky, každý integrál se vztahuje jen k jednomu bodu $z_0$ (který je uvnitř křivky) a opět je C. vzorec, ovšem pro každý integrál samostatně, bez ohledu na druhý.

Pokud by to nestačilo, raději vice podrobné výtahy z diskutované sbírky - nejlépe náhled na problémové místo i s barevným vyznačením, děkuji.

Přepis v TeX jsem kopírovala od kolegy, omluva za kvalitu provedení imaginárních jednotek :-)

Zápatí