Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý večer,
při svém studiu jsem se dostal ke Cauchyově vzorci a řeším tu dilema u jednoho příkladu. a to: kde gamma je kladně orientovaná kružnice s poloměrem r = 3.
Ve sbírce příkladů z VUT je to řešeno přes parciální zlomky, jenže já nevím proč to rozkládat na parciální zlomky, když jsme to ve škole dělali stylem, který zde naznačím:
1) Rozložit jmenovatele:
2) zjistit které body se vejdou do zadané kružnice a udělat si jiné křivky a jejich integrály udělat podle Cauchyova vzorce a za f(z_0) vzít vždy jeden ten bod.
například pro hodnotu z_0 = -j. Vzniklé částečné integrály sečíst.
POZN: V té knize je napsáno, že Cauchyův vzorec nelze použít pro funkci, která vznikla v odstavci 1). Ale doopravdy mne nenapadá proč. Prosím, poradí mi někdo? Mnohokrát děkuji za odpověď.
Zdravím,
pokud máš na mysli oblíbenou sbírku úloh, potom je třeba doplnit kompletní zadání i včetně křivek, bez tohoto Tvé odůvodnění "nejde použit" (nebo "jde") nedává souvislost.
V případě úlohy 4.2.3 b) úprava vytváří v čitateli , v jmenovateli máš - pro ten bod, který je uvnitř křivky (druhý je mimo a už nás netrápí), lze použit C. vzorec dle teoretického vstupu v kap. 4.2
V případě úlohy 4.2.3 e) oba body leží uvnitř křivky, tedy v jednom kroku nejde použit ani úpravu . Pokud rozdělíme ne parciální zlomky, každý integrál se vztahuje jen k jednomu bodu (který je uvnitř křivky) a opět je C. vzorec, ovšem pro každý integrál samostatně, bez ohledu na druhý.
Pokud by to nestačilo, raději vice podrobné výtahy z diskutované sbírky - nejlépe náhled na problémové místo i s barevným vyznačením, děkuji.
Přepis v TeX jsem kopírovala od kolegy, omluva za kvalitu provedení imaginárních jednotek :-)
Stránky: 1