Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Vypočítejte hmotnost hydroxidu sodného a objem vzniklého vodíku při reakci 0,4g sodíku s vodou za normálních podmínek.
Nejdřív jsem si napsala rovnici:
Pak jsem trojčlenkou vypočítala, že hmotnost NaOH by měla být 0,7g.
Na co ale nemůžu nějak přijít, je to, jak mám vypočítat objem... Nevím co s tím, když mám zadanou jen hmotnost...
Předem moc děkuji za pomoc :)
Zdravím,
při výpočtech z chemických rovnic především pracuješ s látkovými množství jednotlivých reaktantů a produktů, pokud máš určené látkové množství vzniklého vodíku, potom ho můžeš přepočíst na objem použitím údaje pro molární objem nebo použitím stavové rovnice ideálního plynu. Máte uvedenou hodnotu molárního objemu plynu při normálních podmínkách (a jak jsou definovány normální podmínky?)?
Jinak i Tvůj výpočet hmotnosti měl vycházet ze stechiometrických vztahů v reakci a z látkového množství, upřesni ještě, jak jsi počítala (uvidíš sama, zda tak bylo použito + v 2. úvodním tématu jsou odkazy na řešené úlohy a na teorii). Děkuji.
Postup na spočítání hmotnosti jsem našla v jedné učebnici. Počítalo se to tam podle trojčlenky.
Postupovala jsem takhle:
Počítala jsem to jako přímou úměru a vyšlo mi 0,7g.
Normální podmínky, myslím, budou 273,15K a 101325Pa.
Ten objem vodíku mi vyšel 0,58dm^3. Mohlo by to tak být?
Moc děkuji :)
Zdravím a děkuji,
asi bys měla najít systematizovaný materiál k výpočtům - pokud to ta Tvoje učebnice poskytuje, potom v pořádku. Trojčlenku používám ve velké oblibě a také upřednostňuji pro chemické výpočty, ovšem v poslední době vidivam požadavek více pracovat s pojmy "látkové množství" a využívat odvozené vzorce - raději si ještě podívej, co je u vás ve škole požadováno.
Podle Tvého výpočtu jsi s látkovým množstvím pracovala a řekla jsi, že podle reakce ze 2 mol Na vznikne 2 mol NaOH, látkové množství jsi podle vzorce přepočetla na hmotnost a sestavila trojčlenku. Obdobně jsi postupovala i v případě výpočtu objemu H2. Řekla jsi, že ze 2 mol Na vzniká 1 mol H2, jelikož Na máš zadáno v g, H2 se požaduje počítat v jednotkách objemu, můžeš přepočítat látková množství na odpovídající jednotky - na gramy přes
(pro Na), na objem přes molární objem
(který je za normálních podmínek stejný pro všechny ideální plyny cca 22,4 dm^3].
Teď jsi mohla sestavit trojčlenku, kde ve sloupcích gramy jsou nad gramy, litry nad litry. Bohužel mi nevyšel stejný číselný výsledek, jak máš (odhadem by měl být setina od objemu 1 mol, jelikož prakticky byla použita setina od hmotnosti 2 mol Na). Jak jsi sestavila trojčlenku na závěr a jak jsi počítala? Děkuji.
Máme prý možnost počítat způsobem, který nám osobně vyhovuje. Vyučující, myslím, také počítá většinou přes trojčlenku :)
Při přepisování jsem si právě našla chybu, které jsem si předtím vůbec nevšimla! :D
Omylem se mi tam přimíchaly nějak tři moly k vodíku. Vůbec nevím jak :D
Bylo by to takhle správně?
Postup: