Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, potřeboval bych pomoct vyřešit tento příklad kdyby se opakoval na další zkoušce :)
Spočtěte:
kde je kružnice
Můj postup:
Je to příklad na cauchyův vzorec takže bych potřeboval tvar
No, pokud by nebylo ve jmenovateli , ale tak bych to řešil takto:
a výsledek by tedy byl
Problém je, že mi nejde nijak rozumně rozložit, protože ani mi tu moc nepomůžou.
Zdravím,
rozklad , oba póly však jsou uvnitř oblasti, tedy nejspíš upravit na součet 2 (nebo více) integrálů tak, aby každý se vztahoval jen jednomu . S kolegou jsme diskutovali podobnou situaci, také se podívej do odkazu, jelikož se mi Tvůj Cauchy vzorec se zdá být správný. Stačí tak na úvod? Děkuji.
Děkuji, nad rozkladem na i jsem nepřemýšlel, počítal bych to tedy takto:
Podle vzorce
Výsledek by byl:
Je to správný postup? Děkuji.
↑ ninjashinobu1235:
děkuji, to asi nebude dobře, jelikož pořád v jednom kroku výpočtu pracuješ s oběma póly (musela by být taková úprava výrazu , která od sebe jednotlivé póly oddělí do samostatných integrálů (takovou úpravu do parciálních zlomků typů (edit: oprava jmenovatelů)
Což může být nadlouho (ale vyzkoušet můžeš). Druhá možnost je využití rozdělení oblasti (u nás kružnice se středem (0,0) a poloměrem ) na uzavřené podoblasti tak, aby každý pol se dostal do své oblasti, která nezasahuje do oblasti druhého pólu, potom na každou oblast použit Cauchy vzorec (v materiálech byste měli mít k tomu platnou větu - důsledek). Narychlo nenajdu lepší použitelný obrázek, než tento v RJ: příklad 3-10 a obrázek 21 (je to i přesně případ Tvých pólů) Odkaz. Jinak postup budeš mít v pořádku, jen Tobě chybí stejnou techniku použit také na druhý pól. Zatím jsi pracoval jen s jedním (-i).
Ještě k zápisu (už jsem pochopila, že znakem neznačíš produkt, ale jen \pi (). Nemáte váš materiál online? Děkuji.
Děkuji za pomoc, jsem v druhém příspěvku opravil(první nejde editovat) a omlouvám se za zmatky, přehlédl jsem ho v nabídce LaTeXového editoru. Materiál bohužel online nemám.
↑ ninjashinobu1235:
materiál - nevadí, že není (určitě v něm tvrzení ohledně využití rozdělení na oblasti budete mít) - něco v takovém smyslu - kap.2.2. K řešení - můžeš odzkoušet jak parciální zlomky (ještě jsem opravila první 2 jmenovatele), nebo přímo důsledek Cauchy věty (teorie + RJ materiál by to měl projasnit dostatečně).
↑ jelena:
Děkuji.