Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, pomohl by mi někdo s tímto:
Jsou dány body: A[3,1,2], B[2,-2,3], C[4, 3, 3]
a) Napište obecnou rovnici roviny procházející body A, B, C
(je to správně? - udělám vektor u = B - A, vektor v = C - A, dále udělám vektorový součin n = (-6, 2, 1) a udělám -6x + 2y + z + d = O, dosadím tam bod A a mám tedy obecnou rovnici - -6x + 2y + z + 14 = 0)
b) vyšetřete vzájemnou polohu přímky AB s rovinou y = 0 a pokud existuje průsečík, vypočtěte jeho souřadnice
(zde už začínám váhat, udělala bych si parametrické vyjádření přímky AB, kdy vektor již mám a bude to:
x = 3 -t
y = 1 -3t
z = 2 + t
a dosadím do rovnice y = 0 a budu mít 1 - 3t = 0 takže t se bude rovnat 1/3 a to dosadím do parametrického vyjádření přímky AB a zjistím, že jsou tedy mimoběžky s průsečíkem P[8/3, 0, 7/3])
c) určete obecnou rovnici roviny , podle které jsou body B a C souměrně sdružené (tj. rovina je středem úsečky BC a je k ní kolmá.
Já bych si udělala nejdříve obecné vyjádření přámky BC což je 2x + 5y + 6 = 0 a pak mám jen myšlenku, že bych našla střed přímky BC a udělala normálový vektor roviny (tzv. to bude vektor (2, 5, 0) a tam bych dosadila ten bod, takže bude mít ta roviny rovnici 2x + 5y + d = 0, ale nevím, jak na ten střed).
Byl by někdo hodný a opravil moje chyby?? Děkuji moc
b) Mimobežky nemajú prienik.
c) Priamka v priestore nemá všeobecnú rovnicu a priamka ani nemá stred.
Dá sa nájsť stred úsečky BC a preložiť ním rovinu kolmú na BC.
Stred BC :