Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Mám zadefinovať sémantiku spojky aby platilo, že je úplný (plnohodnotný), ale nie je. Predpokladať môžem len plnohodnotnosť , a .
Problém je, že neviem nájsť binárnu logickú spojku, ktorá spolu s tvorí úplný systém. Píšem moje doterajšie úvahy.
Ak by bolo napríklad priamo , tak zo spojok a dokážem vytvoriť pomocou kontradikcie cez . Systém stále nebude plnohodnotný, ale (teda by zrejme mohol, ale neviem nájsť formulu vyjadrujúcu alebo alebo .
Ak by nebolo , tak mi zostáva posúdiť ďaľších spojok. Dve Shefferovské môžem vyradiť hneď, pretože by bol plnohodnotný. Tiež môžeme vylúčiť a , lebo nebude úplný. Momentálne uvažujem nad T (tautológiou) a K (kontradikciou). Pomocou a T viem vytvoriť a preto aj , čím by sa však stal úplným (za podmienky, že je úplný), čo je spor. Pomocou K viem vytvoriť v a tu som zatiaľ skončil.
V systéme ani nesmie byť možné vytvoriť . Ak by to možné bolo, tak keďže je ekvivalentné s a (teda vlastne ) je úplný, tak aj by bol úplný, čo je spor.
Neúplné systémy:
(neviem vyjadriť )
Úplné systémy:
V úplnom systéme nemusí byť negácia (ako spojka).
Uvažujem nad úplnosťou:
()
Sem som sa zatiaľ dostal. Ďakujem za pomoc.
Dělám ten samej úkol ;)
Pokud je neúplný, je neúplný i (negaci odpovídá )
Podle mě sis správně všimnul, že není úplný, ale úplný je - zkus to nějak "obrátit", aby ti to vyšlo naopak.
V úplnom systéme nemusí byť negácia (ako spojka).
Nemusí tam být přímo, musí ale být vyjádřitelná pomocí spojek, co v tom systému máš. :)
Hmm, zrejme som na to prišiel. Ešte rozmýšľam, ako dokázať, že nie je úplný systém. Nejak ma to vedie k dôkazu, že nie je úplný pretože v nemožno odvodiť tautológiu.
Ak by mal byť úplný, musí v ňom existovať formula pre negáciu. Predpokladám, že negáciu viem vytvoriť LEN ak viem vytvoriť tautológiu v systéme , ale neviem to dokázať.
Viem, že sa to dá spraviť použiťím
a) a
b) a
ale ako dokázať, že bez tautológie nikdy nebude ?
↑ Slazer: Ono to platí i naopak, přesněji "negaci umím vytvořit právě tehdy, když umím vytvořit tautologii". Důkaz je jednoduchý:
(i) : pak
(ii) : pak .
Hotovo. :)
Řekněme tedy, že máme v formuli odpovídající negaci a předpokládejme navíc, že je minimální. Potom musí nastat jedna z možností , kde , a . Pak se ale snadno ukáže, že ani jedna z možností negaci neodpovídá. Spor. V negaci nemáme.