Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 28. 10. 2017 17:33 — Editoval frankmejzlik (28. 10. 2017 17:47)

frankmejzlik
Zelenáč
Škola: MFF UK
Pozice: student
Reputace:   

Vlastnost zobrazení - na

Zdravím všechny,

dnes jsem při učení narazil na úlohu, kdy mám najít příklad zobrazení z N do N, které je prosté, ale není na. Napadla mě například funkce $f(n) = 2^n ; n\in N$. Funkce je prostá, protože k žádným dvěma různým x neexistuje stejná funkční hodnota y, ale nejsem si jist, jestli jsem splnil zadání nebo ne.

Přemýšlím totiž nad tím, že oborem hodnot této funkce je množina čísel $Y = \{2, 4, 8 ..., 2^n\}$, tedy se nejedná o zobrazení do N ale do množiny Y. Potom ale když se na to dívám takhle, tak vlastně nemůžu najít žádné zobrazení, které není na (tedy na některý prvek z množiny, do které zobrazuji, nebude ukazováno), protože oborem hodnot funkce budou vždy jen hodnoty na které je nějakým prvkem ze vzorové množiny ukazováno.

Nebo se na problém dívat tak, že funkce zobrazuje do množiny N, ale kdybych k takové funkci chtěl funkci inverzní, musel bych její definiční obor omezit pouze na $Df = \{2, 4, 8 ..., 2^n\}$, protože jinak by se nejednalo o funkci, protože některé prvky by neměly obraz a to je v rozporu s definicí funkce?

Omlouvám se za trochu zmatený popis, ale snažím se udělat si v hlavě pořádek a nějak se mi to nedaří.

EDIT. Oprava přepisu x za n

• (téma jako vyřešené označil(a) frankmejzlik)

#2 28. 10. 2017 17:40

vlado_bb
Moderátor
Škola:
Reputace:   144 

Re: Vlastnost zobrazení - na

↑ frankmejzlik: Asi si mal na mysli $f(n) = 2^n ; n\in N$. Ide o zobrazenie do $N$ a nie na $N$. Staci si pozriet definiciu surjekcie.

#3 28. 10. 2017 17:58

frankmejzlik
Zelenáč
Škola: MFF UK
Pozice: student
Reputace:   

↑ vlado_bb: Děkuji za rychlou odpověď. Jestli to správně chápu, tak zobrazení do $N$ je tento případ (ne na každý prvek N je ukazováno) a když se řekne zobrazení na $N$, tak by na každý prvek z $N$ muselo něco ukazovat.

V tomto případě tedy můžeme říct, že $f(n) = 2^n ; n\in N$ je zobrazením do $N$, ale zobrazením na $Y = \{2, 4, 8 ..., 2^n\}$? Tady mohl bych také říct, že $f(n) = 2^n ; n\in N$ je zobrazením do $R$ nebo $Z$?

#4 28. 10. 2017 19:31

Stýv
Vrchní cenzor
Reputace:   215 
Web

frankmejzlik napsal(a):

Tady mohl bych také říct, že $f(n) = 2^n ; n\in N$ je zobrazením do $R$ nebo $Z$?

Ano.

Zápatí