Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Prosím o pomoc se semestrálkou z matiky vůbec si s ní nevím rady
Zadání:
1) popište postup pro nalezení obecného řešení lineárních diferenciálních rovnic n-tého řádu s konstantními koeficienty metodou speciálních pravých stran
2) pro parametry A=0, B=3, C=1, D=2, najděte obecné řešení rovnice:
a . y´´´+ b . y´´ + c . y´+ (1-a) . d . y = b . x na(2+a) + d . x + (c . x + d) . e na 2x
3)pro danou rovnici najděte též partikulární řešení u(x) pro počáteční podmínky:
u(0) = a+b
u´(0) = c+d
je-li a nerovno 0, pak u´´(0) =b
4) Spočtěte určitý integrál z funkce u(x) v mezích od O do (1+a)
Všechny číselné hodnoty zaokrouhlujte na 2 desetinná místa.
Moc díky.
Zdravím - moje statistika říká, že jsi 4000. registrovaný uživatel zde na foru, srdečně vítám.
Užitečné a méně užitečné rady:
akta007 napsal(a):
1) popište postup pro nalezení obecného řešení lineárních diferenciálních rovnic n-tého řádu s konstantními koeficienty metodou speciálních pravých stran
V knihovně si vypůjčím K. Rektoryse " Přehled užité matematiky" a nastudují si kapitolu "Nehomogenní lineární rovnice s konstantními koeficienty a speciální pravou stranou" (ve vydání, které mám já a které je vydání z roku 1973 (pořízeno v antikvariatu za 250 Kč) je to kapitola 17.14).
Zde na foru vyhledám příspěvky od kolegy O.o (myslím, že tomu říká take "Odhad")
akta007 napsal(a):
2) pro parametry A=0, B=3, C=1, D=2, najděte obecné řešení rovnice:
a . y´´´+ b . y´´ + c . y´+ (1-a) . d . y = b . x na(2+a) + d . x + (c . x + d) . e na 2x
podle zadaných parametrů sestavím své zadání rovnice:
akta007 napsal(a):
3)pro danou rovnici najděte též partikulární řešení u(x) pro počáteční podmínky:
u(0) = a+b
u´(0) = c+d
je-li a nerovno 0, pak u´´(0) =b
dle zadání si vytvořím počáteční podmínky - nechám se inspirovat návodem v radě k 2)
Pomocí těchto odkazu se dopracují k výsledku k 2), 3)
akta007 napsal(a):
4) Spočtěte určitý integrál z funkce u(x) v mezích od O do (1+a)
meze "O" - odkud? (Opava, Osaka nebo Odjinud?) až do 1.
Až si v tom udělám jasno, tak přejdu k tomuto tématu.
akta007 napsal(a):
Všechny číselné hodnoty zaokrouhlujte na 2 desetinná místa.
podle pravidel zaokrouhlování
Děkuji všem, na koho jsem se přímo nebo nepřímo odkazovala. A pokud jediným výstupem tohoto příspěvku bude komunikace autora dotazu s kolegou BrozkemP, tak ho prosím hezky pozdravit od Jeleny.
Hodně zdaru.
------------------------
Psáno o přestavce mezi otázky "Romantizmus" a "Realizmus".
Stránky: 1