Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
věděl by si někdo rady s následující úlohou?
Napadlo mě ji řešit přes klasický Chí-kvadrát, kde bych za ni dala jednotlivé četnosti, ale jak postupovat při stanovení pravděpodobnosti? Délky intervalů jsou jinak dlouhé, zároveň, ale značí nějakou proměnnou xi, takže mě napadlo dát za pi 1/6, nicméně to mi přijde až moc jednoduché...
Děkuji za postřehy k příkladu.
↑ xstudentíkx:
Sice jsem pravědpodobnost už dost dlouho neviděl a naprostou většinu věcí zapomněl, ale pokud potřebuješ zjistit pravděpodobnost "padnutí" hodnoty z intervalu např. podle toho Gumbelova rozdělení, zamyslel bych se nad tím, co je to vlastně distribuční funkce a co dostanu, když od sebe budu odčítat hodnoty distribuční funkce v nějakých dvou bodech.
Snad jsem správně pochopil otázku.
↑ LukasM:
Paráda! Už to vidím :) Moc děkuji.
↑ xstudentíkx:
Tak to je dobře. A nezapomeň, že distribuční funkce není než zvíře. Nakonec se to celkem hodí vědět, ne?
↑ LukasM:
:-D Wau, paráda! Tyjo, tak to jsi mě dostal. Je super jak je to provázané a ano, princip je vlastně obdobný.