Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ edison:
Zdravím.
Můžete zkusit nějaký malý vzorek zkusit rozpustit v koncentrované HCl - měl by tam vznikat modrý TiCl3. Nicméně je to dost silné redukční činidlo, takže se vzdušným kyslíkem oxiduje na TiO2. Ale jestli se v tom ten titan bude skutečně rozpouštět, za to bych ruku do ohně nedal - je to poměrně dost odolný kov.
↑ pietro:Zlato má velkou výhodu, že je co do hustoty hodně na kraji. Ti je v tomto poněkud průměrný, takže zjištění, že má třeba 4, nebo 5 neřekne nic o tom, zda je to Ti s něčím, nebo něco úplně jiného.
Druhá část problému je, jak změřit hustotu pilin. Původně jsem si myslel, že navážím 4,54 g, nasypu do odměrného válečku se 4 ml lihu a podívám se, zda přibude 1 ml. Jenže těch pilin je na vnější objem přes 10 ml a na to nemám vhodný měřič objemu (mám válce 5/0,1 a pak až 250/2).
↑ Kenniicek:Jsem zrovna nemocný, tak jen co je doma: Našel jsem sírovku pro akumulátory. Pliliny v ní slabě bublají (napřed jsem si myslel, že je to jen únik vzduchu) a přes noc vznikl modrofialový roztok.