Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ Cheop:
Tak já ti předvedu ještě zajímavější výpočet.
Protože trojúhelník je pravoúhlý, součet jeho stran je celé číslo a součin odvěsen číslo dělitelné 10, musí být délky stran také celá čísla.
Stačí tedy vypsat všechny pythagorejské trojúhelniky jejichž přepona je menší než polovina obvodu (trojúhelníková nerovnost)
Ono jich zase není tak moc (a to ještě můžeš vynechat ty, které mají obvod příliš malý)
Tady jsou.
3,4,5
5,12,13
6,8,10
7,24,25
8,15,17
9,12,15
10,24,26
12,16,20
15,20,25
16,30,34
18,24,30
20,21,29
21,28,35
A pak v nich stačí vyhledat takový, který má obvod 70 a součin odvěsen 420
A takový je jen jeden 20,21,29
↑ Cheop: dobrý den, Váš povýšený úvod ve stylu " nikdo není dokonalý" čili , že zadání je pro blbce se mi nelíbí, na vyjádření třetí neznámé pomocí Pythagoravy věty jsem samozřejmě také přišel, ale pomáhám s matematikou vnučce a doufal jsem v elegantnější řešení než je to vaše, to jsem našel také , ale nelíbily se mi tam právě ta velká čísla a čtvrté mocniny a celková složitost. Mnohem elegantnější je řešení od Honzc, kterému děkuji.
↑ Honzc:Děkuji vám za mnohem jednodušší řešení než od Cheopse, protože na to složité jsem přišel také , ale nelíbilo se mi( pomáhám s matematikou vnučce a ta velká čísla, čtvrté mocniny atd. jsem zavrhnul), bylo by to pro ni moc složité. Proto jsem vznesl dotaz a doufal jsem v nějaké elegantnější řešení.
↑ Honzc:to je len náhoda, ze vyjde pytagorejský trojuholník viď https://www.wolframalpha.com/input/?i=x … E2%3Dz%5E2