Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Znovu jsem se dneska zamýšlel nad tím, jak kdysi Archimedes počítal obvod kružnice. A přišlo mi, že v jeho úvaze je menší díra (nečetl jsem originální dílo, spíš různé články).
--
Archimedes kružnici vpisoval a opisoval N-úhelníky, kde [mathjax]N = 3 \cdot 2^n[/mathjax]. A pak tvrdil, že délka kružnice musí být větší, než délka vepsaného N-úhelníku (to je mi jasné), ale současně menší, než délka opsaného N-úhelníku (což už tolik jasné není). Důkaz spoléhá totiž podle mě implicitně spoléhá na následující trzení:
--
Nechť ABC je trojúhelník, [mathjax]\Gamma[/mathjax] konvexní křivka uvnitř trojúhelníku, jejíž koncové body jsou A, B. Pak délka křivky [mathjax]\Gamma[/mathjax] není delší, než [mathjax]|AC| + |CB|[/mathjax]. Přišlo mi jako zajímavé cvičení si tohle pomocné, zdánlivě zjevné tvrzení zkusit dokázat.
--
Nahrál bych sem ilustrační obrázek, ale nějak to blbne. :-(
--
Jinak ještě poznámka: z toho, jak je dnes definován pojem délky křivky (viz zde: https://www.math.muni.cz/~xschlesi/dp/web/i22.html) by asi Archimedův důkaz stejně neobstál - víceméně sice vychází z definice 2.6, ale vybere si jedno konkrétní dělení křivky (nikoliv obecné). A spoléhá na to, že jeho délka lomené čáry pro jeho dělení konverguje k supremu délek lomených čar všech možných dělení. Ale to už je spíš do sekce VŠ. Mě šlo spíš teď o tu část napsanou výše. :-)
↑ Anonymystik:
Ahoj, je to zajímavé, ale možná to patří spíš do úloh z VŠ (analýza), nevím zda existuje nějaký elementární důkaz.
↑ check_drummer: Ještě jsem tu zprávu editoval a už jsi stihnul zareagovat. :-D
Ten důkaz toho pomocného tvrzení, co jsem napsal, jde s použitím definice 2.6 udělat dost elementárně.