Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím,
mohl by mě někdo prosím nasměrovat na správnou odpověď na tuto otázku?
Mám poznačeno, že "Platí, že chromatické číslo kola Wn je pro všechna lichá n rovno 3, pro všechna sudá n je rovno 4.".
Bylo by my prosím možno osvětlit jaké je tedy chromatické čislo kola Wn+1?
Mockrát díky.
Není jednotné označení, co se myslí parametrem [mathjax]n[/mathjax] u kola [mathjax]W_n[/mathjax]. Proto se mi líbí označení [mathjax]W_{n+1}[/mathjax], ve kterém vidím, že k [mathjax]n[/mathjax] vrcholům cyklu [mathjax]C_n[/mathjax] přidáme jeden vrchol navíc a spojíme jej se všemi vrcholy cyklu.
Přijde mi, že zadání míchá oba způsoby, Jinak je řešení triviální. [mathjax]n+1[/mathjax] má opačnou paritu než [mathjax]n[/mathjax] a tak stačí jen doplnit 4 nebo 3.
Pokud ale jde o zdůvodnění, jaké má být chromatické číslo kola, tak doporučuji využít dvou věcí:
1) známe chromatické číslo cyklu [mathjax]C_n[/mathjax] (nebo neznáme?)
2) centrální vrchol je sousední se všemi vrcholy cyklu
↑ petrkovar:
Zdravím, díky za nasměrování, v zadání je pouze:
"Určete chromatické číslo kola [mathjax]W_{n+1}[/mathjax]"
Nic dalšího.
Dohledal jsem řešení:
Kolo Wn+1 má n+1 vrcholů a n hran, kde každý vrchol je sousední s každým ostatním vrcholem. Pro každý vrchol musí být použita jiná barva, takže minimální počet barev, kterými lze pokrýt všechny vrcholy, je n+1.
Z toho vyplývá, že chromatické číslo kola Wn+1 je n+1.
Myslíte, že je správné a použitelné?
↑ Energizer7:Ne, [mathjax]n+1[/mathjax] je špatně.
Víte, jak vypadá graf [mathjax]W_{n+1}[/mathjax]?
Doporučuji nejprve najít graf [mathjax]W_{n+}[/mathjax] a cyklus [mathjax]C_{n}[/mathjax]. Potom najít známé tvrzení o chromatickém čísle cyklu a uvědomit si že jeden vrchol musí mít jinou barvu než ostatní. Který?
Stránky: 1