Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Caute. Potrebujem poradit s takymito prikladmi. Staci na nejakom vzorom mi ukazat, aby som vedela aky je postup. Vopred Dakujem
(a) Nájdite koeficient pre x^2yz^3 vo výraze [(x/2) + y − 3z]^6
(b) Kolko rôznych scítancov je v úplnom rozvoji výrazu [(x/2)+y−3z]^6
(c) Aký je súcet všetkých koeficientov v rozvoji výrazu [(x/2)+y−3z]^6
Zní to hloupě, ale co si to prostě roznásobit a spočítat? :-)
A nebo použít multinomickou větu - tj. vzorec pro roznásobení (a1+a2+...+ak)^n
↑ check_drummer:
ja sa ucim takym sposobom, ze zadaju nam priklad a pridi na riesenie. Neviem co je multinomicka veta a tak roznasobit.. myslim, ze tak sa to neriesi.
↑ kitchima:
Zkus nastudovat toto
http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=8003
↑ marnes:
Zdravím srdečně,
myslím si, že kolegyňce ↑ kitchima: opravdu pomůže multinomická věta, která se dá najit třeba tak.
Rozepisovat zadaní na (a+(b+c))^n) se mi zda trochu dramatické.
dakujem vam. multinomicka veta pomohla. ale dokazala som nou vypocitat iba ulohu a.
vyslo mi (1/2)^2 *(-3)^3* (6! / 2!1!3!)
ale zvysne priklady mi nejdu tak pocitat. tam sa tiez pouziva multinomicka veta? a ako ak ano. dakujem
Pro kolegu marnes, není za co se omlouvat - ta idea je přeci stejná.
↑ kitchima:
Zdravím,
pravda je, že multinomickou větu jsem dnes použila poprve (tady kolega Lishaak sděluje, že nepožil nikdy - ale to bylo dávno, tak snad i použil)
V ruské variantě je to vidět, že součet k_m musí tvořit n (). V zadání máme 3 členy [(x/2)+y−3z]^6, proto každý člen rozvoje bude obsahovat 3 členy, každý s příslušnou mocninou k_1, k_2, k_3. Tak jsem vypsala možnosti, jak z 3 čísel (z nabídky 0 až 6) vznikne součet 6, u každé možnosti jsem vypočetla počet možnosti seřazení mocnin:
6, 0, 0 - permutace s opakovaním (3 možnosti),
5, 1, 0 - permutace (6 možnosti),
4, 2, 0 - permutace (6 možnosti),
4, 1, 1 - permutace s opakováním (3 možnosti)
3, 3, 0 - permutace s opakováním (3 možnosti)
3, 2, 1 - permutace (6 možnosti),
2, 2, 2 - 1 možnost
------------------------
Celkem mám 28 možnosti, tedy bude 28 členů rozvoje. Zde, u strojů, jsem pro jistotu ověřila své pokusy (měla jsem totiž největší problém sečíst 18+9, jak jsem to překonala, tak +1 to už nebyl takový problém).
Asi podobnou cestu bych volila i pro součet koeficientů - z těchto možnosti k bych vytvořila jednotlivé koeficienty dle vzorce pro multi... koeficient a sečetla bych koeficienty.
Opět očekávám spravedlivou kritiku - určitě existuje nějaká více elegantní a hlavně standardizovaná cesta. Děkuji.
------
.....
jelena napsal(a):
určitě existuje nějaká více elegantní a hlavně standardizovaná cesta. Děkuji.
Každou úlohu lze řešit programem a každý program lze zkrátit o jeden řádek. Ale ty krátké se špatně čtou ;) Pokusím se nastínit kratší (leč hůře "zaškatulkovatelnou") alternativu řešení:
a) Násobíme (x/2 + y- 3z)(x/2 + y- 3z)(x/2 + y- 3z)(x/2 + y- 3z)(x/2 + y- 3z)(x/2 + y- 3z).
Abychom dostali výraz obsahující x^2yz^3, musíme z jedné závorky vybrat člen s y (6 možností) a ze dvou zbylých členy s x ( možností), celkem je takových členů 6*10=60. Každý z nich je roven , jejich součet je proto .
b) Každý člen odpovídá nějakému rozložení celkového stupně 6 mezi 3 proměnné -- x,y a z. Dělíme tedy 6 kuliček pomocí 2 přihrádek na 3 hromádky, uspořádání kuliček a přihrádek je .
c) Pomni: koeficienty mnohočlene sčítati = jedničky za všechny proměnné dosaditi. Proto tento součet získáme jako .
A samozřejmě pozdrav všem zúčastněným, ať se daří :)
----
...
↑ Kondr:
Děkuji :-) (ještě jsem ale neměla možnost přečíst pozdrav)
Když to vezmu z pozitivní stranky - už dokažu odlišit "permutaci" od "permutace s opakováním" (alespoň si to myslím).
Stránky: 1