Matematické Fórum

Archiv diskusního fóra o matematice, 2006–2026

Toto je archiv Matematického Fóra. Fórum je dostupné jen ke čtení. Můžete se ale zaregistrovat na náš Discord server.

#1 27. 11. 2009 00:09

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Od mendynky - vypočet limit, užití diferenciálu pro vypočet chyby

Mám nějak malo založených témat, tak alespoň něco:

mendynka napsal(a):

Ahoj prosííím potřebovala bych pomoct vypočítejte pomocí l´hospitalova pravidla limitu limx-0 lncosx/x
limx-0 x-sin x/x-tgx

$\lim_{x\to 0}\frac{\ln(\cos x)}{x}$

$\lim_{x\to 0}\frac{x-\sin x}{x-\tan x}$

Mám více možností, jak vyřešit problém:

možnost a) doufajic, že kolegyňka mendynka souhlasí s přepisem zadání, jsem zkontrolovala, že po dosazení x=0 mám v obou případech neurčitý výraz 0/0, derivovala jsem čitatel a jmenovatel až do odstranění neurčitosti. Navíc si pamatuji, že variantu zadání 2 jsme řešili: http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=11980 (bude stejná úprava výrazu, ovšem beze změny znaménka)

možnost b) před zadáním tohoto tématu jsem přečetla úvodní téma sekce, ve kterém jsem našla užitečné odkazy a pomocí těchto odkazů vyřeším svůj problém také.

2. úlohu ponechám ve stejném tématu (je to proti pravidlům, ale nemohu vyčerpat roční příděl nových témat za jeden věčer).

mendynka napsal(a):

Délka hrany krychle je $x=5 \pm 0.01\text{ m}$(je tam plus,mínus jo).Určete pomocí diferenciálu absolutní chybu dV a relativní chybu dV/V při výpočtu objemu krychle V.Děkuju moc

Vzor výpočtu- pokud nepomůže, tak se doplní.

Kolegyňku srdečně zdravím.

------
.....

#2 29. 11. 2009 23:32

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Od mendynky - vypočet limit, užití diferenciálu pro vypočet chyby

↑ jelena:

Kolegyňka se neukázala a abychom nepřekročili 5 stran nezodpovězených témat, tak tu sama se sebou pohovořim, že již žádnou otazku nemám a děkuji si :-)
------
......

Archiv Matematického Fóra · stav k 30. 8. 2026 · 633 258 příspěvků v 108 818 tématech