Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím, mám jeden teoretický dotaz ohledně rozkladu ryzí lomené funkce na parcialni zlomky. Chápu jak se tvoří jmenovatele parciálních zlomků, ale není mi jasné, co dát do čitatele. Jestli konstantu (A,B,C..) nebo polynom prvního stupně (Ax+B, Cx+D atd.), druhého stupně (Ax^2+Bx+C) atd... Na přednášce nám bylo řečeno cosi v tom smyslu, že tam má být polynom o stupeň menší než je ve jmenovateli, ale viděl jsem příklady u kterých to tak nebylo (i tu na foru ale nevzpomenu si kde). Mohl by mi teda někdo vysvětlit jak to s těma čitatelama ve skutečnosti je? Díky
↑ Frix:
Zdravím, mělo by to být v každém materiálu o rozkladu na parciální zlomky, například zde.
Tady jsem ukazovala na příkladu jak se zapisuje čitatel pro různé případy, ale těch příkladů je zde daleko více.
Stačí tak?
kvadraticky polynom tam neni nikdy, linearni polynom je v citateli pokud je ve jmenovateli ireducibilni kvadraticky polynom nebo jeho mocnina. v ostatnich pripadech tam je konstanta. Mrknete na nejaky spolehlivy tisteny zdroj (napr. Rektorys, Jarnik) anebo v nouzi na Wikipedii
Stránky: 1