Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím, po pár letech se mi do rukou dostala matematika,nikdy jsem nebyl velkým příznivcem matematiky a tudíž jsou níže uvedené příklady pro mne naprostým chaosem. Při brouzdání internetem jsem narazil na tohle matematické fórum. Chtěl bych tady napsat 5 příkladů, které pro některé z vás nejspíš budou triviální,ale já s tím vůbec nepohnu. Předem děkuji všem Těm, kteří alespoň mi pomohou trošičku ve výpočtu.
1. Dokažte Matematickou indukcí, že platí pro všechn n náležící do množiny přirozených čísel platí , n >= 3 : 2^n > 2n+1
2. Určete (pokud existují) : maximum, minimum , supremum, infinum množiny M, když:
2.a ) M = { x náleží R : 2*(x^2) + (2*x) - 4 >= 0 a zároveň x < -1 }
2.b ) M = { x náleží R : sin(1/x) = 1/2 }
3. Určete definiční obor funkce f(x) = ln( -2*(x^2) - 2*x + 4 )
5. Sestrojte graf funkce: f(x) = |-2*x| - 3*|x+1| - x
Ta indukce: nejprve dokážeme, že to platí pro 3, to stačí dosadit:
Nyní předpokládáme, že pro
uvedená nerovnost platí (indukční předpoklad), chceme dokázat, že pak platí i pro
. Stačí pár úprav:
Nerovnost označená IP plyne z indukčního předpokladu. Nerovnost označená hvězdičkou je zřejmě platná pro
.
↑ MirekSafar:
Argument logaritmu musí být větší než nula

K tej dvojce si tady na tomto fóru najdi téma Průběh funkce, nebo extrém funkce. Řeší se to tu furt dokola. A na závěr zkontroluj, zda je to tvé x v definičním oboru. Tedy, zda to splňuje ty nerovnostní podmínky a udělej limity v nekonečnech.
↑ MirekSafar:
zadání 1 se řeší také zde, zadání 2b se diskutuje ještě tam.
Lze považovat toto téma za vyřešené? Příště prosím pro každý dotaz samostané téma. Děkuji.
Omlouvám se, úplně jsem zapomněl poděkovat a o to víc se cítím trapně, když mě na to tady Jelena upozornil/a.... Všechna řešení mi moc pomohli a kdyby byl nějaký způsob jak vám oplatit tuto službu, stačí si ríct... Ještě jednou moc děkuji
Prosím o uzamknutí tématu
Stránky: 1