Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
tato geometrická úloha se řeší doplněním trojúhelníka ABC na čtyřúhelník (rovnoběžník) ADBC. Bod D leží na přímce ve vzdálenosti od bodu C.
Zkus si to nakreslit apokud to ještě neuvidíš, tak zkusím poradit dál.
↑ teriick:.... řešila bych takto
↑ Ivana:
Zdravím, Ivano, hezké prázdniny :-)
nejsem si úplně jistá, zda nakreslení přímky p a přenos úhlu je úplně korektní (zda se mí, že přímku procházející jedním bodem mohu nakreslit libovolně).
Nebylo by jistější sestrojit Kružnicový oblouk - množinu bodů, ze kterých vidím úsečku CS pod úhlem 60 stupnů. A najit vrchol B jako průník kružnice sestrojené z pomocného bodu C´s poloměrem r=|AC| a tého množiny bodů?
Děkuji.
↑ jelena: Zdravím Jeleno :-) ,
... bylo by to lepší, ale já tu konstrukci ... "úsečku pod úhlem neumím" :-( a nenašla jsem ji nikde na webu.
Třeba se zde konstrukce - "vidím úsečku pod úhlem"" od někoho objeví i s polopatickým návodem :-)
↑ Ivana:
Ona je v základních konstrukcích množin bodů (jak je osa, ekvidistanta apod.) ale je úplně na závěr a nejmeně obliběna, ještě se tomu říka "Kružnicový oblouk k úhlu". Ale já to má zafixováno jako "množina bodu", ze kterých vidime úsečku pod úhlem.
Odkaz - příklad 4.
Měj se hezky a zdravím u vás :-)
↑ teriick:....Tak po různých peripetijích a nastudování odkazu od Jeleny
http://www.ucebnice.krynicky.cz/Matemat … sti_II.pdf - 4.příklad
posílám opravené a doufám korektní řešení úlohy :
↑ jelena: Zdravím a děkuji za pomoc :-) , pozdravuji všechny v Opavě :-)
Pokud je úloha dobře vyřešena , poprosím tě, jestli by se dala vložit do tvého přehledů konstrukcí trojúhelníků zde na foru. http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=1675 -25 příspěvek
Nebo bychom poprosily moderátora o vložení do sekce geometrie jako vzorový příklad .
Děkuji :-)
↑ Ivana:
Hezký den, Ivano, moc děkuji za pozdrav a za řešení :-)
Myslím, že teď je to v pořádku, do seznamu přidám (je tam, pravda, takový nepořádek - asi jak můj stůl - doufám, že ho přes svátky vybojuji u papírů :-) a seznam se pokusím trochu uspořádat opět v letě.
Mějte se hezky :-)
↑ teriick:
Zdravím,
doufám, že není problém se sestrojením množiny bodů, ze kterých vidíme úsečku CS pod úhlem 60 stupňů: od úsečky sestrojujeme 60 stupňu "zpět za usečku" a potom je "návrat" o 90 stupňů.
Ivana sestrojuje rovnou úhel 30 stupňů "od úsečky" (dopočteno). Je to trošku zjednodušený postup.
V odkazu - příklad 4 je vidět, jak se to sestrojuje (a zřejmě jste to tak brali i ve výuce).
Je to v pořádku?