Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
To fórum je na nic:
1. nemá označování témat jako vyřešená,
2. nejdou tam dávat reputace,
3. nemám tam žádná práva.
Nepoužitelné.
Teď vážněji :-). Pobavilo mě to. Nevidím v tom moc smysl, to fórum (minimálně zatím) nenabízí nic nového, je to kopie bez uživatelů. Dokud nebude Jakub Vojáček kopírovat obsah, tak proti tomu osobně asi nic nemám.
↑ byk7:
Mne osobne to nepríde sprosté. Také fórum si môže založiť každý. Stále si však myslím, že toto je bezkonkurenčné (ČR). Možno to chápať aj ako formu konkurencie.
Predstav si, že nejaký domorodec objavil obchod. Nepôjde teraz zažalovať Tesco Stores Ltd. za to, že mu ukradli nápad. Patent na matematiku asi nikde nenájdeme, takže je nezmysel považovať matematické fórum za patent.
↑ byk7: "Celé zkopíroval" ... no nainstaloval tam stejný systém (PunBB) a udělal stejné rozdělení hlavních kategorií. A pokud chceme matiku dělit na méně než cca 10 částí, pak je toto rozdělení jediné rozumné. Interpret TeXu má vlastní (nejspíš taky mimetex, ale zabalený do nějakého PHP).
Ikdyž nevím, co si od fóra slibuje, asi to má promyšlené. Nevidím důvod na to fórum posílat jakoukoliv útočnou kritiku.
Také bych to nechala v klidu, zřejmě jen přirozený vývoj.
Osobně nemám v plánu rozšiřovat své aktivity nikam jinam, neb i tady se dostatečně vyřadím s úklidem - ↑ lukaszh:, ↑ Kondr: uklidte už, prosím, svá autička. Děkuji převelice.
↑ byk7: Ребята, давайте жить дружно! :-)
Zdravím.
Zdravím. Jestli se také mohu vyjádřit k zalození nových for a websajtu na téma matematika: Myslim si, ze tento jev je ve spolecnosti bezný a normální az do okamziku, kdy konkurence zacne vyuzivat nekalosti ve forme zakernych a nicim nepodlozenych utoku na toto forum, pripadne kopirování obsahu odtud - zazil jsem toto u nekolika ceskych i svetovych serveru a diskusnich for. V této republice funguje trzni prostredi (nebo si na to aspon hrajou) - proto není nic spatneho na tom, ze si nekdo otevre vlastní forum. K technickým vecem - enginu fora je dost omezene mnozstvi - muze to byt nahoda, ze si vybral to stejne - a nebo je opravdu pro jeho potreby idealni. Rozdeleni kategorii - uz to zde padlo, pokud chcete delit matematiku na mene nez 10 casti, jine rozdeleni me take nenapada (nelze povazovat za kopirovani cizi prace). Na téma matematika si také nelze uzurpovat vyhradni právo - tento server je sice prvni na cesekém trhu (jestli neni prvni, tak je nejvetsi, ovsem nelze zabránit, aby byl jediny. Na druhou stranu, myslim si, ze toto forum muze vyuzit sve zavedenosti, sveho dobrého jmena, proto vetsina uzivatelu zustane zde - konkurence musi prijit s nejakym hodne dobrým lákadlem, aby useri presli - v tomto oboru docela si myslim problém. A nakonec - vsichni jak tady jsme máme dva cile: Pomoci tem, kteri tápou, a sami nezapomenout ty zbytky, co nám ve školách tloukli do hlavy, pripadne se naucit neco noveho. Nebral bych tuto sanci i ostatním, kteri si to chteji delat po svém.
Co do budoucna: server monitorovat, prozatim se vyvarovat utoku (nemyslim, ze to kolega byk7 udelal zrovna takticky - ovsem jen muj nazor), a řesit problém, az kdyz vznikne - tedy zacne "lítat špína". Budto si "trh" s tim poradi (prirozeny vyber - ten kdo neni dost dobry, zanika) - nebo prijde s necim, co mu zajisti preziti na trhu, a muze byt prinosem pro vsechny :) howgh :)
↑ jelena:
OT:
Ach jaj, už som bol napomenutý druhý krát :-) Snáď to kolega Kondr úspešne dobojuje, i keď je to už z jeho výkladu jasné. Nechcem do toho zasahovať, keby som ešte aj ja začal odpovedať, tak to by už bolo úplne zmätené. Ak to kolega nepochopí od Kondra, tak už neviem čím by som mohol lepšie prispieť.
frank_horrigan napsal(a):
(...) Myslim si, ze tento jev je ve spolecnosti bezný a normální az do okamziku, kdy konkurence zacne vyuzivat nekalosti ve forme zakernych a nicim nepodlozenych utoku na toto forum (...)
a neudělal právě toto kolega Byk7, když (dle mého názoru) bezdůvodně zaútočil na jejich fórum? xD
Jinak můj názor - odpovídám na tomto fóru, protože chci pomoci tápajícím (rovněž i mě bylo nemálokrát pomoženo, za což jsem velmi vděčný). Z tohoto pohledu je mi skoro jedno, zda-li na dotaz odpovím zde na fóru nebo někde jinde ... Až na jednu věc - když odpovím zde, kde je velké množství uživatelů, může moje odpověď pomoci dalším, kteří (třeba náhodně) brouzdají a hledají odpovědi. Čím víc se jedná o okrajovou záležitost/web, tím menší je potenciální přínosnost pro ostatní.. Proto zůstanu věrný tomuto fóru.. :)
-> konkurence je jistě zdravá; může přinést mnoho nápadů, které můžeme použít zase mi..
-> přeji jim honě štěstí a vytrvalosti... přeci proti tak velkému konkurentovi, jako je toto fórum, jim nic jiného asi nezbývá
-> spíš než v rivalitu doufám ve spolupráci
PS:
-> n-krát lepší fórum týkající se matematiky, než fórum sdružující nějaké lumpy (pro ) :)
↑ Doxxik:
Ano, taky jsem se o to otřel: viz
prozatim se vyvarovat utoku (nemyslim, ze to kolega byk7 udelal zrovna takticky - ovsem jen muj nazor), a řesit problém, az kdyz vznikne
Jinak, mas tam chybu, neni uplne presné, spise :P :D
Tak jsem se byl kouknout na ty stránky a napadly mě tři věci.
1) Zdá se mi to graficky hezčí, ale to může být jen mým zatížením na modrou barvu.
2) Na toto forum chodí tazatelé proto, že potřebují pomoct, a ne kvůli estetickému dojmu.
3) Ono snad ani nejde o konkurenci, protože my s panem Vojáčkem o nic nesoutěžíme (pokud jsou v tomto projektu nějaké peníze, tak mi uniká kde, a vcelku mě to ani nezajímá).
Takže jsem zvědavej, jak se to vyvine.
Byl první Máj, byl lásky čas
a na topole podle skal
visela Maryčka Magdonova.
↑ zdenek1:
Pokud máš rád modrou barvu, můžeš si v profilu v části zobrazení nastavit styl Cobalt nebo Oxygen :-)
Hezký podvečer přeji,
přihodím názor, stručně v bodech:
1) Proč to brát jako kopii? Oba projekty používají open source fórum a nabízí holt podobné služby. Je maths.cz kopie matwebu? Je Vodafone kopií T-Mobile?
2) Fórum zde na matwebu si prošlo lety změn, je tu spousta vychytávek a početná skupina odborníků. Na tamějším fóru nic takového zatím není a těžko jej hodnotit takto brzo.
3) O co nám všem jde? Přeci o to, abychom pomohli ostatním s jejich (nejen) matematickými problémy. A k tomu přece slouží obě fóra, tak proč kritizovat něco prospěšného? Ne každý přeci zná matweb, někdo chodí jen na maths a když neví, zeptá se tam.
---
Nic špatného v tom nevidím a zdravím nového tamějšího moderátora Pavla :-)
Hezký zbytek víkendu přeji.
Zdravím,
nejdřív jsem ze svého webu maths.cz odkazoval na toto fórum (už se to tady taky řešilo). Ale nedávno jsem si řekl, že je na čase web trochu inovovat a rozšířit a součástí toho bylo i nové fórum.
Zároveň se chystám trochu rozšířit záběr samotného webu, aby nebyl už jenom o matematice. Mám připravenou řadu článků o pythonu, php a kamarád říkal, že by mohl psát něco o fyzice. Vlastní fórum je pouze, jak říkala Jelena, přirozený vývoj. Rozhodně jsem nemínil nikoho popudit...
A punbb jsem si vybral, protože se mi zdál nejlepší. Nejdřív jsem uvažoval, že bych si naprogramoval vlastní fórum, ale od toho jsem upustil, proč vynalézat kolo podruhé. Vyzkoušel jsem i jiná fóra, ale ty byly buď moc jednoduché nebo zas moc robustní. A punbb má celkem čitelný zdrojový kod, takže udělat pár změn není až zase takový problém..
Jakub
↑ BrozekP:
Paráda, oxygen se mi líbí
↑ byk7:Jen poznámka: Emotivně napjaté situaci šlo předejít.
Když plánuji přeberat větší množstvní úloh z jiného webu (převážně zahraničního), tak jsem autorům webu napsal krátký email, ve kterém jsem je na svůj úmysl upozornil, stručně popsal jaký je smysl mého webu a jak budou úlohy použity a že uvedu i odkaz na zdroj s dovětkem, že "doufám to nebude vadit". Obvykle jsem dostal velmi pozitivní reakci jako "please, use anything you like".
Občas přebírám úlohy i z tohoto fóra. "Autorům" zde na webu nepíšu, protože se obvykle nejedná o "autory", ale i tak uvedu odkaz na zdroj - forum.
Myslím, že toto fórum je takový monopol v ČR, takže začínající konkurence nemá šanci. Časem se možná tamto fórum stane kvalitnějším, ovšem tohle fórum je pro mě už určitý standard :D
Tak jsem na maths.cz napsal jediný příspěvek a akorát jsem zjistil, že celé téma bylo smazáno. Nevím, zda autor může své vlákno smazat (jako tomu bylo dříve zde), nebo zda jsem prošel čistkou. Každopádně druhý příspěvek už neutrousím. Jednička je hezké číslo.
↑ halogan:
Ano, autor tam může smazat své téma (nebo alespoň tam na to má odkaz, nezkoušel jsem na něj klikat), už pouze jako "Nový uživatel" jsem se teď díval :-)
↑ halogan:
Autor téma musel smazat.. Zapoměl jsem nastavit, že témata nejsou smazatelná... Opraveno..
↑ BrozekP:
Musel jsem to upravit ručně v databázi, admin nemá možnost odebrat jiným adminům práva ;-)