Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Mám přímku AB a na ní bod C. Najděte kružnici k tak, aby A leželo na k a C leželo také na k.
Nevím, jestli mám dobrou úvahu, ale myslím, že má tato úloha nekonečně mnoho řešení.
Nejdřívě jsem si udělala přímku AB a na ní bod C (mezi body A a B). Aby kružnice k procházela těmito body, musí její střed ležet na ose úsečky AC. Ale pak už je jedno, kde bude střed ležet, ne? Pokaždé projde body A i C, pokud vezmeme poloměr |SC|, popř. |SA|. Jen se chci přesvědčit, jestli je moje úvaha správná. Zadání mám opsané od pana učitele, takže je možné, že něco zapomněl dopsat. Ještě jednu nějakou vlastnost.
Díky za odpovědi!
↑ petulkaaa:
Ja si myslim, ze ta kruznice bude jenom jedna. Primku mas jasne zadanou (tedy jednu). Body také, stred kruznce bude na stredu (ose) usecky AC - taky spravne. Ale zaroven musi byt na usecce AC, nikoli pouze na té ose :) Polomer kruznice bude AS, resp. CS. Zkus si to namalovat :)
↑ frank_horrigan:Ale v zadání se nic neříká o tom, že by střed kružnice měl ležet na přímce AB.
Takhle jak je to tu zadané, má petulkaaa pravdu, že je jich nekonečně mnoho.
↑ Tychi:
Mela jsi pravdu :) Opravdu si to budu muset kreslit, bez toho si komplikuju práci :) Omluva z mé strany :)
Stránky: 1