Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 10. 06. 2010 00:05

muhehe
Zelenáč
Reputace:   

hustota fullerenu C60 z mriezkovej konstanty

Zdravím,
potrebujem vypočítať hustotu C60 z mriežkovej konštanty jeho kryštálu. Viem konštantu, viem výsledok, viem vzorec, len to neviem dať dokopy a spočítať (nie som fyzik). Viete mi s tým prosím pomôcť?

potrebné údaje: http://invsee.asu.edu/nmodules/Carbonmo … e.html#c60
vraj vzorec na vypočítanie: http://invsee.asu.edu/nmodules/Carbonmod/denscalc.html

Najväčší problém mi robí zistiť, koľko molekúl je v 1cm^3. Odtiaľ ďalej to je už hračka.

#2 11. 06. 2010 13:02 — Editoval jelena (11. 06. 2010 13:17)

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: hustota fullerenu C60 z mriezkovej konstanty

↑ muhehe:

Zdravím,

je to ještě aktuální? Dívala jsem se na vzorec, co máš v plánu použit (z odkazu):

D is the density expressed in grams per cubic centimeter (g / cm3) - hledáme,
Z is the number of atoms or molecules per unit cell - uvedeno v odkazu (není to na 1cm^3, jak se ptáš), hodnota 240.
FWT is the formula weight of the atoms or molecules expressed in grams (g) - to množné číslo mi zde nesedí -(nesedělo, ale už OK - viz EDIT), použila bych pouze relativní atomovou hmotnost pro C, což je 12 g/mol.
Na is Avogadro's Number = 6.023 x 1023 atoms or molecules, má být 6,022 x 10^23
V is the volume of the unit cell expressed in cubic centimeters (cm3) - také je uvedeno v odkazu, hodnota V je 2,827 x 10^(-21).

Výsledek mám cca 1,69 g/cm^3 (což by řádově sedělo a snad souhlasí i s hodnotou, co uvádí tabulka).

V pořádku?

EDIT: už jsem domyslela, jak je to s hmotnosti atomů (12 g/mol je hmotnost 1 mol, děleno N_a je to hmotnost 1 atomu).

Zápatí