Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravim,
mám problém mám sestrojit trojúhelník, když znám stranu a, ta, tb... můžete mě prosím někdo navést jak na to?
a druhý příklad se týká trošku složitějšího příkladu se, kterým si vůbec nevím rady.. Zadání:
V příkladech jsou a,b,c,d,m,n dané úsečky. Sestrojte úsečku x, pro kterou platí:
Díky moc za pomoc
Načrtni si trojuholník a tie ťažice doň. Teraz si ho doplň na rovnobežník tak, aby jedna jeho strana bola úsečka BC (strana "a"). Stred strany AC je vlastne bod, z ktorého je vedená ťažnica. Je to aj priesečník uhlopriečok rovnobežníka. Preto predĺžená ťažnica sa dotýka bodu rovnobežníka. Ak máš načrtnuté obe ťažnice, vidíš ťažisko. Vzdialenosť bodu A od ťažiska poznáš. Stranu rovnobežníka tiež. Vzdialenosť ťažiska od bodu, ktorym sme doplnili rovnozenik tiez. Preto to môžeš narysovať. Zvyšok nie je problém. (keby si nerozumel, skusim hodiť náčrt)
V tom druhom - môžeš prepísať od slova do slova zadanie ? Niejako tomu nerozumiem
↑ BakyX:
Zdravím, zřejmě se jedná o konstrukci algebraických výrazů (nebo algebraická metoda řešení konstrikcí) - materiál, str. 30 cca.
↑ Dr.Silenec:
postupně sestrojím:
pomocí Pythagorovy věty sestrojím délku úsečky = odvěsná pravoúhlého trojuhelníku s přeponou a, druhou odvesnou b.
pomocí čtvrté geometrické úměrné.
- pomocí čtvreté geometrické úměrné s použitím jedné úsečky o jednotkové délce.
Může být? Děkuji.