Archiv diskusního fóra o matematice, 2006–2026
Ahoj, potřebovala bych vyrešit, nebo poradit s tímto příkladem, vím, že se to řeší přes coulombův vzorec a elektrický oscilétor, ale nemůžu přijít na ten správný vzorec:
Mějme elektrické kyvadlo, které se skládá z vodivé kuličky s nábojem 0,25 nC o hmotnosti 0,2g zavěšené na tenkém vlákně o délce 15 cm. Kulička se nachází přesně uprostřed mezi dvěma bodovými kladně nabitými náboji Q1 a Q2 (Q1=Q2=1*10 na minus 9 C), jejichž vzdálenost je rovna 6 cm. Určete, zdali je celá soustava klidu a určete periodu kmitání kyvadla při vychýlení k bodovému náboji a při vychýlení ve směru kolmém na směr spojnice obou nábojů.
vypočítala jsem síly co působí náboje na kuličku a gravitační sílu G co působí dolů . uvážila jsem, že se musí rovnat, aby to bylo v rovnováze ..
příklad je z učebnice Prometheus, nevíte jak pokračovat? gogle jsem zkoušelaat
děkuji za pomoc :-*

↑ Katka91:Mohlo by pomoci řešení v této úloze :
http://www.fyzikalniulohy.cz/uloha_153
↑ Katka91:
Toto jsem smazal, protože jsem právě zjistil, že je to aktuální úloha FO.
Fuj.
díky zdenek1 :)
jeste jsem se chtěla zeptat když se vychýlí ta kulička kolmo na tu spojnici, tak ji náboje nebudou ovlivňovat a bude to jako normální matematické kyvadlo ?
nevíte prosím jak na tu druhou podúlohu? :(
měla bych to mít vyřešené do konce tohoto týdne
za řešení dám samozřejmě bodík do reputace =*

Toto je aktuální úloha FO, což odporuje šestému bodu pravidel. Téma jsem zavřel a Katku jsem pro jistotu proklel do pátého kolene za to, že nejspíš chtěla podvádět.