Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, u této úlohy jsem taky zamrzl jen u rozboru, nevím jak na to:
Do daného rovnoběžníku KLMN (KL=7cm, LM=5cm, KLM=120°) vepiš čtverec ABCD tak, aby A (náleží) KL, B (náleží) KM, C (náleží) MN, D (náleží) KN.
↑ tesarin:
U rozboru se musí najit idea - v té jsem si nebyla původně jistá - čtverec umožňuje používat rotaci, posunutí, středovou a osovou souměrnost - je takový "neomezený", ovšem to, že má být umístěn do rovnoběžniku, začne omezovat - třeba už nejde použit osová symetrie.
Uvažovala jsem mezi středovou symetrii a rotaci. Nebyla jsem si jistá, co zvolit.
Podle doporučení východních kolegů dokazuje se, že střed úhlopříček rovnoběžníku a střed hledaného čtverce jsou stejné, je to bod O. Použíjeme rotaci přímky KN okolo bodu O o 90 stupňů a tam, kde se protne s NM, máme první bod čtverce - bod C.
A tak pokračujeme.
Stačí tak?
EDIT: zdroj Planimetrie pro gymnazia, 3.50
↑ tesarin:
Tady jsem něco strašného nakreslila - ještě se omlouvám, v předchozím příspěvku jsem přehodila označení rovnoběžniku a čtverce. Opravím.
O - střed otáčení, OX kolmé k KN je pomocná úsečka, pomocí které budu rotovat přímku KN. Obraz je K´N´se protne se stranou MN v bode C. Když prodloužím přímku OC tak, aby se protla s KL, dostanu bod A.
AC je úhlopříčka čtverce. Pomocí Thalet. kružnice a osy AC dostrojíme do čtverce ABCD.
Je to srozumitelne?
Pokud rovnoběžník nemá vhodné rozměry, úloha nemusí mít řešení.
↑ jelena:
Zdravim,
mam taky pocit, ze podla zadania ma bod B nalezat KM, na Tvojom obrazku nalezi LM.
↑ Spybot:
Děkuji, to je docela možné - doufám alespoň, že myšlenka konstrukce byla zachována a také doufám, že kolega má rozměry k sestrojení (to jsem neověřovala).
Jinak mé obrázky jsou vhodné tak do hororů, omluva za provedení.
Tak jsem dokázal (doufám) úspěšně narýsovat tento příklad:)
http://www.sdilej.eu/pics/a98848e2dae3a … 7fbd16.JPG
.. Tento příklad jsem zezačátku nevěděl jak udělat, ale našel jsem chybu v zadání od pana učitele, oproti učebnici, kde rozměry zadány nebyly, čili jsem to narýsoval jako obyčejný kosočtverec, který jsem otočil o 90° a našel čtverec
↑ tesarin:
děkuji, zdá se to v pořádku. V ruském odkazu (a i tak je to jasné) uvedeno, že úloha nemusí mít řešení.
Ze které účebnice jsou úlohy? Děkuji (mám seřazeno pouze podle Petákové a Planimetrie pro gymnázia, část úloh nemám zařazeno).
Lze Tvé geometrické konstrukce označit za vyřešené? Děkuji.
↑ lukyn2011:
Založ si vlastní téma