Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, chtěla bych jen poradit u příkladu:
1) Ze dvou druhů roztoků kyseliny fosforečné o koncentraci 85% a 25% připravíme 500Kg roztoku o koncentraci 45%. Kolik Kg roztoků musí být?
45/85*500=264
500-264=236
Bohužel jsem vše zvyklá počítat přes trojčlenku a znázorňování bilancí mi dělají velké problémy :(. Nevím, jak začít.
2) Jaké množství 98% kys. sírové a 70%kys.dusičné musíme použít,abychom získali 2000Kg směsi obou kys. obsahující 55% H2SO4, 30% HNO3 a 15% vody?
Bohužel i tento příklad umím jen přes trojčlenku a zdá se, že mi to často nevyjde :( Výsledky u tohoto druhého výsledku mají být 1122,4Kg H2SO4, 857,1 Kg HNO3 a 20,5 Kg vody. Děkuji za osvětu. :)
↑ Pavlína.V:
Zdravím,
názorně - přesně podle materiálu od pana Richtera :-) Uprostřed papíru nakresliš míchačku (čtvereček), z levé strány čáry vstupující, nad každou čárou množtví a hmotnostní zlomek (u "suché látky" w=1, u vody w=0, roztoky - něco mezi), napravo - podobně čáry vystupující.
A potom směšovací pravidlo - zde (a nejen zde) vysvětlují jeho univerzálnost. Projdi si celé téma.
2) úloha - kyselina sírová neví nic o tom, že sousedem je kyselina dusičná, tedy kyselina sírová se tvaří, že ve společné směsi tvoří jediný hmotnostní zlomek (v poměru k hmotnosti celé směsi). To stejné dělá i kyselina dusičná. Voda nedělá nic, ta se jen dopočte.
proto 
a stejně pro kyselinu dusičnou.
V pořádku? Děkuji.
EDIT: ještě pro pořádek - samozřejmě v uvedené rovnici je "schováno" směšovací pravidlo a to tak, že kyselina dusičná a přidaná voda nesou nulové hmotnostní zlomky kyseliny sírové:
↑ lukaszh: děkuji, potěšilo velmi :-)
Vlastně děkuji hlavně za to, že jsi "nebol lenivý aj prihlásiť sa" (c). Četl jsi mé lingvistické bádání? Ukazovala jsem ho hodné dceře a byla jsem pokárána, že mám příliš infinitivů v textu.
Vyhlásím konec OT, případně pokračujme ve vhodném tématu v Ostatním (proč máš změnu lokalizace v profilu? Děkuji.) Zdravím :-)