Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, právě bereme v ZAE počítání střídavých obvodů s komplexními čísly a já vůbec nepochopil ty fázorové diagramy. Příklad dokážu spočítat úplně v pohodě, ale jakmile mám k příkladu nakreslit "fázorák" jsem v koncích.
např. Mám obvod [R1 sériově s L] paralelně [R2 sériově s C]
Zadané hodnoty: R1=300óhm; R2=400óhm; Xl=200óhm; Xc=-500óhm
Z tohoto si vyvodím, že Z1=(300+j200)óhm a Z2=(400-j500)óhm, spočítám si admitance a výsledná impedance mi vyšla:
Z=(301,72+j29,31)óhm, absolutní hodnota z=303,14óhm
I1=(0,508-j0,338)A; absolutní hodnota i1=0,610A
I2=(0,215+j0,268)A; absolutní hodnota i2 =0,344A
Teď mám nějak spočítat nějaké úhly fí, jenže jich má být více a já se v tom vůbec nevyznám. Podle nich se to má potom nějak kreslit a to už jde úplně mimo mě, takže prosím nějakou hodnou duši zda by mi nepomohla. Nejlepší by bylo nakreslit a oskenovat, případně načmárat co a jak. Jde mi především o spočítání těch úhlů a následné kreslení. Měřítko je pro: proud 2:1 a pro napětí 1:20
PS: Trošku to spěchá, na pondělí :-)
Předem děkuji všem lidem, kteří mi pomohou. Děkuji. JENIK182
Já bych řekl, že to máš všechno dobře (proudy si počítal pro napětí 220 V).
Úhel vypočítáš pomocí funkce arg (případně carg v Maximě), zadává se jí jeden parametr, který je komplexní číslo, výsledek je úhel v radiánech od -π do +π.
Jinak je to vlastně stejné jako funkce atan2, která je i v Excelu (případně Calcu - OpenOfffice, LibreOffice). Dvojka u atan2 znamená, že se zadávají dva parametry na rozdíl od běžné funkce atan, která má pouze jeden. Problém je, že u každého programu se tato funkce volá jinak, podívej se raději do nápovědy. Jako parametry se zadává imaginární část (bez i) a reálná část. Pořadí je u každého programu jiné, což je matoucí. V Calcu je pořadí reálná, imaginární. V Maximě je to obráceně. V Excelu nevím. Výsledek je opět v radiánech, hodnota je od -π do +π. Na stupně si jej převedeš buď pomocí funkce degrees, nebo klasicky vynásobením konstantou (180/π). Výsledek je pak od -180° do +180°.