Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý den, pracuji na povinném domácím úkolu z konstrukčních úloh trojúhelníků. Mám ho vypracovaný, ale potřebovala bych poradit zápis konstrukce, protože se moc nevyznám v tom, jak se to zapisuje pomocí matematických značek.
Úloha: Je dána úsečka AB, /AB/=6cm. Sestrojte všechny trojúhelníky ABC, pro které je úsečka AB stranou c a pro které dále platí: výška c = 3 cm, těžnice c = 4 cm.
Mé řešení: 1, úsečka AB = 6 cm.
2, k (S, tc) ten střed je polovina AB
3,pak jsem si narýsovala přímku označenou L kolmou k AB stranou .... (dala jsem ji k vrcholu A)
4, na té přímce L jsem naměřila výšku c 3 cm. ...tam byl ale bod x .. protože tu stranu ještě neznáme.
5, dále jsem si narýsovala přímku m z bodu x kolmou k přímce L
6, bod C - průsečík přímky m a k
7, jsem to spojila... a vyšel trojúhelník ABC .... tc, vc
Úloha má tedy 2 řešení. Má prosba je tedy o správný zápis této konstrukce... doufám, že je ta úloha dobře vypracovaná :-) Děkuji za odpověď.

A můžete mi třeba poradit jak na to zapisování? Nebo záleží na tom hodně? Já vím, co které značky zhruba znamenají, ale sama to nedokážu. Jen ty nejjednodušší věci, jako třeba, že se měla narýsovat úsečka. Děkuji :-)
1, úsečka AB = 6 cm.
2. 
3, k (S, tc)
4. m;m//AB ve vzdálenosti 
5. 
6. 
Spojila jsem tvé body 3, 4, 5 do jednoho, samozřejmě to můžeš rozepsat, ale přijde mi to zbytečné. Pokud to tak ve škole děláte, tak si to samozřejmě rozepiš.

1.) 
2.) 
3.) 
4.) 
5.) 
6.) 
Je více způsobů jak to zapsat, a záleží na tom docela dost. Když někdo uvidí tvůj zápis konstrukce, měl by dokázat narýsovat to, co ty (je to jakýsi recept).

Tychi
Děkuju moc :-) ty body mi připadají lepší spojené v jednom, to jsem jenom psala můj postup, co jsem dělala jedno po druhém :-) .... Ještě jednou díky...