Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Anketa

Vaše hodnocení návrhu v tématu


Je to dobrý nápad

62% - 5
Není to dobrý nápad

12% - 1
Mám jiný názor a svůj návrh uvedu v tématu

12% - 1
Mám jiný názor, ale nesdělím

0% - 0
Mně je to jedno (c)

12% - 1
Počet hlasujících: 9

#1 26. 06. 2011 20:07

jelena
Jelena
Místo: Opava
Příspěvky: 30020
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 
 

Návrh na vytvoření na fóru "Rady autorit" (pracovní název)

Poslední ze samostatných témat, zde oznamovaných.. Myslela jsem si, že na vytvoření tématu budu mít větší odvahu (a opravdu jsem sebrala veškerou, co mám - návrh je velká troufalost).

Návrh na vytvoření "Rady autorit" (zatím pracovní název)

Přišla jsem s prosbou, abychom vyhlásili také návrh vytvoření "Rady autorit" (pracovní název), jelikož pozice Moderátora, byť poskytuje některé možnosti, je především nezáživná administrativní činnost spojena s pravidelným věnováním času pro fórum.

Navrhuji oslovit a nabídnout speciální práva pro místní matematické, fyzikální a programátorské autority. Nepředpokládám žádné pravidelné (administrativní) působení, ale považuji za důležité slyšet názor a náměty k technické a odborné stránce fóra, k poslání a účelu.

Aktuálně lze nabídnout přidělení speciálních skupinových práv a založení speciální sekce s vymezeným přístupem.

Docela bych uvítala i názory, jak tento návrh vnímáte, zdá vůbec má nějakou perspektivu a případně název místo pracovního. Napište to prosím sem.

Děkuji za návrhy od vážených kolegů, kdo by měl zájem o účast v takové Radě, nebo návrhy, koho z kolegů bychom měli oslovit s nabídkou účasti v takové Radě.

Myslím si, že takové návrhy není nutní sbírat přes PM, ale pokud to myslíte jinak, tak to zde napište. Na sběr návrhů přes PM už bych odvahu neměla, musel(a) by se přihlásit někdo odvážnější, ale snad nebude nutné.

Děkuji vám.

Jelena

Offline

  • (téma jako vyřešené označil(a) jelena)

#2 26. 06. 2011 20:44

halogan
Ondřej
Místo: UK
Příspěvky: 4528
Škola: IES FSV UK (09-12, Bc.)
Pozice: student
Reputace:   106 
 

Re: Návrh na vytvoření na fóru "Rady autorit" (pracovní název)

Já nevidím důvod... nebo jsem to příliš nepochopil.

Moderátorství je sice administrativní činnost, ale také být nemusí. Pokud chceme něco řešit v nějakém kruhu uživatelů, můžeme to řešit v kruhu moderátorů, protože ty jsme si zvolili z nějakého důvodu a jejich názory tu jsou obecně diskutovány.

Proto pokud někdo chce ovlivňovat dění zde na fóru, nechť se přihlásí o moderátorství a krom polobožství zde na fóru bude mít i možnost zasahovat do místního dění.

Přijde mi, že právě další takovéto útvary přinášejí administrativní zátěž. Řešíme (a řešme) tu hlavně matematiku (jasně, i fyziku, chemii a podobné věci).

Tolik ode mne.

Offline

 

#3 26. 06. 2011 22:02

jelena
Jelena
Místo: Opava
Příspěvky: 30020
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 
 

Re: Návrh na vytvoření na fóru "Rady autorit" (pracovní název)

↑ Ondřej:

Děkuji, tak se také dá dívat. Trošku podrobněji (ne o moc) bylo k tématu v Moderátorské sekci. 

Jen mám "obavy" (nejistotu?), že určitá zodpovědnost někomu nedovolí se přihlásit o Moderování, protože opravdu to čas nebo jiné důvody nedovoluji, a tak se ochudíme o názory, co mohou být důležité. Proto jsem uvažovala i o jiné cestě, jak se k názoru dostat.

Nebo by se stal zázrak a někdo by chtěl uspořádat  sbírku svých vzorových řešení a potřeboval by k tomu speciální práva pro přesun témat.

Obory zájmů (matematika, fyzika a podobné věci) samozřejmě nemám v plánu měnit. Však toto téma vůbec není třeba mít vyřešené co nejdřív, můžeme mu nechat dost časového prostoru a počkáme, než se douvažuje :-)

Offline

 

#4 26. 06. 2011 23:41

teolog
Místo: Praha
Příspěvky: 3497
Škola: MFF + PřF UK
Pozice: Gymnázium Přírodní škola - učitel (M, Z)
Reputace:   167 
 

Re: Návrh na vytvoření na fóru "Rady autorit" (pracovní název)

↑ halogan:
Ne každý ostřílený a zkušený uživatel fóra musí nutně být moderátorem. Ale jeho názor v nějaké věci může být přínosem.

Offline

 

#5 27. 06. 2011 00:19

halogan
Ondřej
Místo: UK
Příspěvky: 4528
Škola: IES FSV UK (09-12, Bc.)
Pozice: student
Reputace:   106 
 

Re: Návrh na vytvoření na fóru "Rady autorit" (pracovní název)

↑ teolog:

Samozřejmě, vyjádřit se může kdokoliv. Mně jde jen o to, že když už někdo má tu pravomoc se vyjádřit, tak aby to nebyla jeho jediná funkce. Při nejhorším nebude moderátorské funkce využívat, to se moc dít nebude.

Offline

 

#6 27. 06. 2011 11:30

LukasM
Příspěvky: 3274
Reputace:   193 
 

Re: Návrh na vytvoření na fóru "Rady autorit" (pracovní název)

Já souhlasím s haloganem. Sice nevím co tak úžasného si povídají moderátoři za zavřenými dveřmi, ale ze svého pohledu nemám pocit, že by někdo neměl možnost podílet se na aktuálním dění a sdělovat svoje názory na chod fóra - od toho tu je sekce Připomínky a nápady, do které má přístup každý (a je to dobře). Koho tam brát vážně a koho s rezervou si každý nějak musí vyřešit sám (stejně jako by se ovšem muselo nějak zvažovat překastování uživatele do té rady autorit).

Možná jsem to ale úplně nepochopil. Co jsem pochopil je to, že na fóru by tedy byly tři třídy lidí: Moderátoři, tahle RA, a řadoví uživatelé. Co jsou řadoví uživatelé vím už celkem dobře, o moderátorech mám taky nějakou představu. Ale teď mi nedochází, v čem by se vlastně lišila ta RA od přechozích dvou skupin. Co jsou ta zmíněná "speciální práva"?
Pokud je to jen o tom, že se založí další skrytá sekce, kam budou moci příspívat pouze moderátoři a RA, pak bych řekl že je to zbytečné, protože veřejná sekce Připomínky a nápady je postačující. Pokud je snad v plánu sekci Připomínky a nápady skrýt a nechat ji přístupnou pouze vyvoleným, tak to už považuji za opravdu kardinální blbost. Hlásit se do RA jen proto, abych mohl otevřít pusu, to nebudu dělat už z principu.

Jak říkám, nejsem moderátor, a proto nevím co se to v té moderátorské sekci řeší. Mám ale pocit, že by bylo záhodno toho v ní řešit co nejmíň, a spíš využívat veřejné sekce, kde se může projevit každý. Byl bych nerad, aby za nějakou dobu bylo fórum rozděleno na pány, poslušné řešitele, a tazatele. Ani třeba zákaz upozorňování na pravidla pro nemoderátory (zmíněný vedle) se mi v tomto ohledu nelíbí, a není mi jasný jeho smysl.

Offline

 

#7 27. 06. 2011 12:05 — Editoval Pavel Brožek (27. 06. 2011 12:10)

Pavel Brožek
Místo: Praha
Příspěvky: 5694
Škola: Informatika na MFF UK
Pozice: Student
Reputace:   194 
 

Re: Návrh na vytvoření na fóru "Rady autorit" (pracovní název)

Přiznám se, že jsem hlasoval pro „Je to dobrý nápad“, po příspěvcích halogana a Lukáše už si tak jistý nejsem.

↑ LukasM:

Nic tak úžasného tam neřešíme. Hlavně jsme tam řešili to, co jelena shrnula zde. Teď tam asi budeme řešit hlavně schvalování nových moderátorů. Jinak jsme třeba zavedli další stupeň obrany před přispíváním nováčků do vyřešených témat (potvrzovací dialogové okno), o tom myslím nebylo nutné vést veřejnou diskuzi. Také mají moderátoři nyní standardně nastavenou editaci s poznámkou o editaci, pro tzv. tichou editaci (nezobrazí se text „Editoval Pavel Brožek (25. 05. 2011 19:13)) si musí přehodit jeden checkbox. Dřív to bylo naopak, aby editace nebyla tichá, bylo nutno přehodit checkbox. Tedy také nic, co by běžného uživatele mělo nějak zajímat.

Sekce Připomínky a nápady bude i nadále přístupná všem, na tom se rozhodně nic nezmění.

K zákazu upozorňování na pravidla – ten vzniknul hlavně kvůli tomu, že byly případy, kdy uživatel do tématu přispěl pouze příspěvkem „Pravidla“ a to často i v případech, kdy to vůbec nebylo nutné (šlo o nováčka, porušení nebylo závažné, …). Moderátor by podle mě měl být hlavně schopen rozhodnout, kdy je pravidla potřeba prosazovat přísně a kdy naopak jejich mírné porušení nevadí nebo je pouze vhodné provinilce decentně upozornit (to hlavně u nováčků, kteří prostě pravidla neznají, jinak to jsou ale slušní lidé). Moderátor by tedy neměl slepě prosazovat přesné znění pravidel. Měl jsem pocit, že někteří uživatelé je ale takto prosazovali. Proto jsem byl pro zákaz (který není úplný, při poskytnutí pomoci je stále možné na porušení pravidel upozornit) a navýšení počtu moderátorů, kteří budou pravidla rozumně prosazovat.

Proč by se měl normální uživatel vůbec plést do tématu, kde nechce pomoct, ale jen řešit pravidla? Od toho přece jsou právě moderátoři.

Offline

 

#8 27. 06. 2011 12:44

jelena
Jelena
Místo: Opava
Příspěvky: 30020
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 
 

Re: Návrh na vytvoření na fóru "Rady autorit" (pracovní název)

Zdravím vás a děkuji za názory.

Přiznám se, že ještě jsem nehlasovala: protože (jak jsem psala) měla jsem strach ze samotného nápadu a strach z jeho uveřejnění. Zřejmě to byla obava oprávněna - buď to neumím správně vysvětlit, nebo není vhodná doba na podobné nápady.

Nejde pochopitelně o žádné vytváření speciální elity, ale už to nebudu více komentovat. Nepodařilo se, tak se nepodařilo.

Ohledně formy rozumného a klidného prosazování pravidel souhlasím s názorem ↑ Pavel Brožek:, jak jinak :-)

Navrhovala bych zatím téma považovat za vyřešené. Děkuji za váš čas.

Jelena.

Offline

 

#9 27. 06. 2011 13:10

LukasM
Příspěvky: 3274
Reputace:   193 
 

Re: Návrh na vytvoření na fóru "Rady autorit" (pracovní název)

↑ jelena:
Já bych nerad aby to vypadalo že ten nápad prostě jen tak zamítám, ale zatím ani jedna odpověď mi neobjasnila tu otázku "v čem by se vlastně lišila ta RA od přechozích dvou skupin (moderátorů a řadových uživatelů)". Pokud by šlo o skupinu lidí, kteří mají přístup do moderátorské sekce, ale nemají právo zamykat témata apod., tak je mi to celkem jedno, ale nevidím důvod proč ji zavádět. Asi by bylo lepší, kdyby prostě moderátoři řešili ty věci, u kterých je zajímá názor ostatních ve veřejné sekci. To mi přijde nejlogičtější. Ale možná to bylo myšleno nějak jinak.

Reakci na část o zákazu upozorňování na pravidla máš Pavle v PM, tady je to OT (ono ani v té PM to není nějak závažné).

Offline

 

#10 27. 06. 2011 15:51

jelena
Jelena
Místo: Opava
Příspěvky: 30020
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 
 

Re: Návrh na vytvoření na fóru "Rady autorit" (pracovní název)

↑ LukasM:

:-) když to neumím vysvětlit, tak to nejde ani pochopit. To je jedno, neřešte to, až douvažuji, tak se připomenu. Daleko závažnější vidím otázku, kde na podzim sehnat 5 poslušných řešitelů ochotných kontrolovat spektrální rozklady :-)

PM také dostaneš. Sleduj levý horní roh.

Téma jsem otevřela, téma také označím za vyřešené. Děkuji a zdravím.

Offline

 

Zápatí

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson